Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Uhádnete, čo je na obrázku? Skutočné retro, ktoré všetci milovali a dnes oslavuje svoje narodeniny
Zdielať na
Tech

Uhádnete, čo je na obrázku? Skutočné retro, ktoré všetci milovali a dnes oslavuje svoje narodeniny

Zdroj: Wikimedia

Nevráti sa ako ako vinyl, ale dopyt po ňom je.

Ak ste to nespoznali na prvý raz, zrejme sa snažíte márne. Na titulnom obrázku môžete vidieť CD pod elektrónovým mikroskopom. Takzvaný kompaktný disk dnes oslavuje štyridsiatku (!).

Spomínate si na staré „dobré“ časy, keď sa vám na jedno CD zmestila skvelá hra a zalamovali ste rukami šťastím, ak išla spustiť na vašom stroji normálne? Dnes sa tieto hry dajú hrať jednoducho na mobilnom telefóne, takže je šialené, ako veľmi pokročila technológia.

Nezabúdajme však ani na hudbu, pretože vtedy sme svojich obľúbencov dokázali počúvať čo najefektívnejšie. Samozrejme, existovali aj nelegálne verzie: váš kamarát zverejnil svoj MP3 výber, ktorý usilovne zozbieral z internetu, a už ste ich nahrávali do prehrávača hudby Winamp. Dnes je tu Spotify, kde nájdete takmer všetky svoje obľúbené skladby.

Takže v tých časoch mal váš počítač zmysel len vtedy, ak mal napaľovačku CD alebo DVD – toto bol najjednoduchší spôsob, ako uvoľniť miesto na pevnom disku. V roku 2022 sú ľudia pobúrení, ak im do notebooku dajú napaľovačku a čítačku DVD.

Prvé komerčné CD vyšlo 17. augusta 1982. Podľa oficiálnych údajov Philipsu boli kópie albumu ABBA The Visitors prvé, ktoré zišli z výrobnej linky v nemeckom Hannoveri, hoci komerčné spustenie formátu sa v Európe uskutočnilo v marci (v Japonsku už v novembri).

V priebehu času sa CD vyvinuli nielen v úložnej kapacite, ale aj štrukturálne. Keď sa objavili napríklad prepisovateľné CD, museli sa meniť aj čítacie hlavy.

Kompaktný disk bol pôvodne označovaný ako nástupca audio diskov, no svoj úspech zožal skôr ako dátový nosič, hoci na začiatku kariéry slúžil naozaj len a výlučne na ukladanie hudobných skladieb.

Dnes väčšina ľudí používa iba CD alebo DVD, ktoré im zostali z minulosti, ale už nekupujú prázdne disky, na ktoré by mohli niečo zapisovať. Ešte vo februári britská materská spoločnosť Tesco oznámila, že postupne stiahne CD z pultov obchodov pre slabý dopyt.

Bez ohľadu na to, väčšina ľudí si stále s radosťou kupuje originálne CD svojich obľúbených interpretov a dopyt po albumoch vydávaných na optických diskoch výrazne rastie, najmä na online trhoch.

Dnes sa nachádzame v bode, kedy sa dá 64 GB USB kľúč zaobstarať za pár eur, samozrejme, väčšina ľudí uprednostňuje ukladanie dôležitých dát a pamätí na prenosný SSD disk alebo do cloudu.

Súvisiace články