Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hyundai bude vyrábať štvornohé terénne vozidlá
Zdielať na
Tech

Hyundai bude vyrábať štvornohé terénne vozidlá

Zdroj: Hyundai

Okrem toho spoločnosť stavia úplne nové centrum s rozlohou viac ako 1 300 štvorcových metrov, ktoré bude vytvorené špeciálne pre výskum a vývoj špeciálnych vozidiel.

Hyundai už pred rokmi začal brať myšlienku štvornohých áut vážne. Za týmto účelom automobilka najala aj vývojový tím, ktorý má za úlohu vytvoriť novú rodinu vozidiel Ultimate Mobility Vehicles. Hyundai teraz zašiel ešte o krok ďalej s novým výskumným centrom v inovačnom kampuse Štátnej univerzity v Montane, teraz nazývaným New Horizons Studio, pre futuristické koncepty vozidiel, informuje Interesting Engineering.

Nový komplex bude mať približne 1 393 štvorcových metrov a zamestná päťdesiat ľudí. Hyundai priamo na mieste navrhne, postaví a otestuje vozidlá na špeciálne účely, ako je SUV s robotickými nohami Elevate alebo menšie autonómne prieskumné vozidlo TIGER. Podľa nedávnej správy plánuje automobilka v priebehu nasledujúcich piatich rokov investovať 20 miliónov dolárov.

V roku 2019 Hyundai predstavil koncept Elevate, dvojmiestne terénne elektrické vozidlo so všetkými štyrmi kolesami na vysúvacej robotickej nohe. V prípade, že už nie je možné sa ďalej kotúľať na kolesách, Elevate dokáže prejsť aj na chôdzu. Vozidlo môže jazdiť v štyroch režimoch podľa terénu:

  • na kolesách na pôde s pasívnym odpružením
  • v ťažšom teréne, na kolesách, s aktívnym pružením s reagovaním na nerovnosti terénu
  • na skalnatom teréne, pohybujúc nohami pod sebou, kráčajúc ako cicavce
  • alebo sa môže pohybovať do strán ako plazy

Elevate plánuje vybaviť 66 kWh batériou a štyrmi elektromotormi umiestnenými na nohy a poháňajúcimi kolesá priamo. Vozidlo je konštruované modulárne, na podvozok je možné navrhnúť ľubovoľnú karosériu podľa zadanej úlohy. Základný koncept unesie dvoch ľudí.

Menší brat štvornohého SUV - Transforming Intelligent Ground Excusrion Robot, čiže TIGER, bol spoločnosťou Hyundai predstavený v roku 2021. Samohybný robot by sa používal predovšetkým na prepravu, prieskum a pomoc pri katastrofách. TIGER disponuje na rozdiel od svojho väčšieho brata prototypom. Hyundai chce najskôr TIGER zdokonaliť a až potom by začali stavať prvý prototyp Elevate.

Súvisiace články