Skoro jasno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Český podnikateľ pre jazdu 417 km/h v Nemecku už pozná verdikt súdu
Zdielať na
Tech

Český podnikateľ pre jazdu 417 km/h v Nemecku už pozná verdikt súdu

Nemecké úrady ukončili vyšetrovanie českého podnikateľa Radima Passera kvôli jazde rýchlosťou až 417 kilometrov za hodinu po nemeckej diaľnici.

S odvolaním sa na štátne zastupiteľstvo v Stendale na severovýchode Nemecka o tom informuje agentúra DPA.

Päťdesiatpäťročný Passer so svojou minuloročnou jazdou v športovom vozidle značky Bugatti začiatkom roka sám pochválil na videu, ktoré zverejnil na internete. Automobil testoval na zhruba desaťkilometrovom rovnom úseku diaľnice A2, ktorá spája Berlín a Hannover. Passer uviedol, že bezpečnosť, za ktorú ďakuje Bohu, bola pre neho prioritou.

​Nemeckí vyšetrovatelia však Čecha podozrievali zo zakázanej závodnej jazdy. Podľa nemeckých zákonov je také pretekanie trestné aj v prípade, že vodič preteká sám pre seba a pohybuje sa neprispôsobenou rýchlosťou a hrubo a bezohľadne ohrozuje prevádzku s cieľom dosiahnuť čo najvyššiu rýchlosť. Skutková podstata trestného činu, za ktorý hrozia až dva roky väzenia alebo peňažný trest, ale nebola naplnená, konštatovalo nakoniec štátne zastupiteľstvo.

Passer, ktorý je podľa magazínu Forbes 33. najbohatším Čechom, si nemeckú diaľnicu vybral podľa všetkého preto, že na nej z veľkej časti neplatia žiadne rýchlostné obmedzenia. V Nemecku sa v posledných rokoch opakovane diskutuje o tom, či zaviesť na diaľniciach všeobecný rýchlostný limit 130 kilometrov za hodinu. Výskumy totiž ukazujú, že na úsekoch bez limitu dochádza k výrazne vyššiemu množstvu závažných nehôd. Video českého miliardára debatu ešte viac rozvírilo.

Súvisiace články