Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
TAKTO vyzerá 417 km/h v Chirone: Český miliardár zverejnil zábery z kabíny
Zdielať na

TAKTO vyzerá 417 km/h v Chirone: Český miliardár zverejnil zábery z kabíny

Zdroj: Bugatti

Minulý rok podnikol developer Radim Passer "rýchlostný test" na nemeckej diaľnici s Bugatti Chiron Sport.

Jeden z najbohatších Čechov v júli nadviazal na podobný pokus z roku 2015, vtedy s Veyronom, a rozhodol sa zistiť, akú rýchlosť zo svojho hyperšportu na verejnej komunikácii vytiahne. S Veyronom sa mu podarilo 402,5 km/h.

Rovnako ako v roku 2015, aj tentoraz padla voľba na zhruba 10 kilometrov dlhý, prehľadný, široký a rovný úsek diaľnice A2 pri Wittenbergu medzi Berlínom a Hannoverom. Cieľom bolo zistiť, na akú rýchlosť sa Chiron na Autobahne môže dostať. Ešte pred cestou auto absolvovalo dôkladnú prehliadku vo francúzskom Molsheime, sídle automobilky Bugatti. Tá potvrdila, že vozidlo je na rýchlostnú skúšku pripravené.

Aby bol pokus čo najbezpečnejší a prebehol v minimálnej prevádzke, vyrazil Passer na diaľnici v nedeľu a skoro ráno, ešte pred piatou hodinou. Výsledok pokusu bol ohromujúci: Chiron Sport sa podľa palubného rýchlomeru rozbehol na 414 km/h, podľa GPS dokonca na 417 km/h!

Hoci k rýchlostnému testu na Autobahne došlo už v júli, Radim Passer sa videom o nevšednej "jazde" pochválil až o niekoľko mesiacov neskôr - na konci novembra. Teraz servíruje pokračovanie.

Čerstvo totiž na svojom youtubovom kanáli zverejnil nezostrihané zábery z palubnej kamery, doplnené o pohľad na rýchlomer a údaje z GPS.

Rýchlostnú skúšku si teda môžeme pozrieť celú priamo z kabíny. A je to fascinujúci pohľad. Začína sa pritom "zľahka", Chiron Sport sa po rozbehnutí nejaký čas pohybuje rýchlosťou okolo 180 km/h. Normálne ide o veľmi slušné tempo, s vedomím toho, čo príde, však môžeme s nadsadením hovoriť o slimačej rýchlosti.

Poriadne prekvapenie totiž prichádza za chvíľu. Úžasné pritom je, ako ľahko Chiron akceleruje nielen po prekročení hranice 200 km/h, ale aj za trojstovkou, chuť zrýchľovať je jednoducho fantastická.

Zaujímavý je ale aj pohľad na spôsob, akým Passer preletí okolo ostatných áut na diaľnici. A obdivuhodné je aj to, ako Chiron v tak obrovských rýchlostiach vyzerá pokojne a stabilne.

Pre pripomenutie: Chiron Sport poháňa štyrmi turbodúchadlami preplňovaný šestnásťvalec s objemom 8 litrov, ktorý dáva najvyšší výkon 1103 kW (1500 koní). Bugatti udáva maximálnu rýchlosť 420 km/h.

V roku 2019 Radim Passer časopisu Forbes prezradil, že za Chiron zaplatil asi 3,3 milióna eur.