Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bambusová chladiaca veža by mohla pomôcť Vietnamu pri vlnách horúčav
Zdielať na
Tech

Bambusová chladiaca veža by mohla pomôcť Vietnamu pri vlnách horúčav

Zdroj: AREP

Veža je navrhnutá tak, aby miestni obyvatelia mohli kedykoľvek postaviť novú bez cudzej pomoci.

Spoločnosť AREP bola založená v roku 1997 a úspešne navrhla adiabatickú chladiacu vežu vyrobenú výlučne z bambusu, ktorá nevyžaduje externý zdroj energie (konečná verzia). Špeciálny chladiaci systém AREP je optimalizovaný pre tropické podnebie Vietnamu, berúc do úvahy výzvy miestnej klímy a možnosti, ktoré ponúkajú miestne dostupné stavebné materiály.

Vietnam je jednou z krajín najviac postihnutých klimatickými zmenami, pričom extrémne počasie, búrky, záplavy a vlny horúčav sú v klimaticky bohatej a teplej krajine čoraz častejšie. Klimatizačné zariadenia, ktoré sa často používajú kvôli vysokým priemerným teplotám, spotrebúvajú obrovské množstvo elektrickej energie a vyfukujú teplý vzduch, čo len zvyšuje teplotu na ulici.

Bambusová chladiaca veža AREP ponúka riešenie založené na prirodzených procesoch: princíp fungovania chladiacej veže využíva veľmi jednoduchý jav odparujúcej vody, ktorá odoberá teplo z prostredia. Chladiaca veža tlačí pomocou ventilátora teplejší vzduch bližšie k hornej časti konštrukcie, takže vodou chladený, výrazne studenší vzduch uniká na dne veže.

S cieľom postaviť prototyp chladiacej veže tím spoločnosti AREP kontaktoval miestne rodiny, aby vyvinul systém, ktorý by si mohli obyvatelia postaviť sami. Keďže mnohé z dedín roztrúsených v regióne Hanoja, kde sa experiment uskutočnil, sa špecializujú na materiály ako bambus, keramika, textil a dokonca aj recyklovaného skla od piva, nebolo pre nich ťažké nájsť ľudí na túto úlohu a dokonca preskúmali výstavbu počítačovo navrhnutej chladiacej veže so skúsenými miestnymi staviteľmi bambusu.

​​Prototyp použil bambus, ktorý je hojný lokálne. Jedinou neprirodzenou zložkou veže je ventilátor používaný na pohyb vzduchu, ale recyklovaný kus bol získaný pre prototyp od miestneho predajcu, čím sa stal prototyp chladiacej veže takmer úplne ekologický. Počas testov fungoval skvele: chladený vzduch v spodnej časti konštrukcie bol až o 6 °C chladnejší. Odborníci plánujú v budúcnosti inštalovať solárne panely na vrchole bambusových chladiacich veží, čo umožní vežiam chladiť svoje prostredie bez externého zdroja energie.

Súvisiace články