Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Veterná turbína s revolučným dizajnom: Dokáže využívať silu vetra zo všetkých smerov
Zdielať na
Tech

Veterná turbína s revolučným dizajnom: Dokáže využívať silu vetra zo všetkých smerov

Zdroj: James Dyson Award

S novým typom turbíny by sa mohol zachytávať aj turbulentný nepravidelne prúdiaci vzduch medzi mestskými budovami, vďaka čomu by sa veterná energia stala životaschopným zdrojom na miestach, kde sa o nej doteraz ani neuvažovalo.

Ako uviedla Globálna rada pre veternú energiu (GWEC), ak chce ľudstvo dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050, musí veterný priemysel strojnásobiť svoju produkciu ešte v tomto desaťročí. To by vyžadovalo rozšírenie kapacity na trojnásobok oproti súčasnosti. Hoci klasické turbíny – a gigantické veterné farmy – už dokážu vyprodukovať ohromné množstvo energie, stále existujú faktory, ktoré môžu znižovať ich účinnosť. Ľudstvo sa preto stále nevzdalo toho, aby z jedného z najdostupnejších obnoviteľných zdrojov energie dostalo čo najviac.

Nicolas Orellana Olguin a Yanseen Nooran, študenti z University of Lancaster, navrhli a zostrojili inovatívnu veternú turbínu, ktorej zvláštnosťou je, že dokáže zachytiť a využívať veternú energiu prakticky v akomkoľvek smere. Na otestovanie špeciálneho tvaru vytvorili najskôr zvláštne vozidlo poháňané vetrom, ktoré sa bez ohľadu na smer vetra vždy pohybovalo dopredu len jedným smerom, čím dokázali oprávnenosť formy a konceptu. Po určitom výskume a vývoji z tohto nezvyčajne tvarovaného „veterného vozidla“ vyvinuli všesmerovú veternú turbínu (po anglicky omnidirectonal wind turbine), ktorú nakoniec premenovali na O-Wind.

O-Wind má veľkolepý sférický dizajn, ale v skutočnosti je to viac mnohosten než guľa. Zariadenie má niekoľko vstupov smerujúcich do rôznych smerov a s ich pomocou – ako aj svojím tvarom – dokáže zachytiť vietor z akéhokoľvek smeru. Vďaka unikátnemu tvaru a dizajnu otvorov sa však turbína stále otáča len na jednej osi, podobne ako konvenčná turbína. To tiež znamená, že ju možno nainštalovať a používať na výrobu elektriny za približne rovnakých podmienok ako jeho tradičné náprotivky.

Lancaster University

​Dizajnéri navrhli turbínu na použitie v mestskom prostredí, pretože v takomto zastavanom prostredí sú konvenčné turbíny príliš veľké a príliš komplikované na inštaláciu. Namiesto otáčania v smere vetra však otáčanie na jednej osi vyžaduje z dlhodobého hľadiska menšiu údržbu a tiež zjednodušuje plánovanie. Podľa konštruktérov je O-Wind vďaka svojmu tvaru taký kompaktný, že by dokázal svojmu majiteľovi vyrábať elektrinu aj pri umiestnení do okien bytov, a to aj v tých najpremenlivejších - a veterných - dňoch.