Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
S týmto nadzvukovým lietadlom môžete cestovať medzi Pekingom a New Yorkom: Cez vesmír
Zdielať na
Tech

S týmto nadzvukovým lietadlom môžete cestovať medzi Pekingom a New Yorkom: Cez vesmír

Zdroj: NASA

Obe mestá sú od seba na skok. Vesmírom.

Čínska letecká spoločnosť Space Transportation oznámila, že vyvíja okrídlené raketové lietadlo, ktoré môže byť využívané na vesmírne výlety a medzimestskú dopravu. Spoločnosť tvrdí, že cesta z Pekingu do New Yorku, ktorá teraz trvá najmenej 13 hodín, bude trvať nadzvukovým letom len hodinu.

Webová stránka spoločnosti obsahuje aj prezentáciu CGI, ktorá zobrazuje proces cestovania od príchodu na letisko po pristátie. Je vidieť, že

lietadlo je tiež vybavené klzákom a dvoma posilňovacími raketami, ktoré sa od neho krátko po štarte oddelia.

 Lietadlo dorazí do cieľa skokom do vesmíru, to znamená, že sa dostane do vesmíru na balistickej obežnej dráhe, ale nevstúpi na obežnú dráhu okolo Zeme, ale zostúpi do svojho cieľa.

Hovorca spoločnosti uviedol, že okrídlená raketa bude mať nižšie prevádzkové náklady ako rakety nesúce satelity a bude rýchlejšia ako konvenčné lietadlo.

Spoločnosť Space Transportation v auguste uviedla, že získala 46,3 milióna dolárov pre svoje nadzvukové kozmické lode, ktoré by podľa nej dosiahli rýchlosť približne 4 200 kilometrov za hodinu. Spoločnosť tiež oznámila, že nedávno uskutočnila úspešné testovacie lety s raketami Tianxing 1 a Tianxing 2.

Spoločnosť plánuje pozemné testy do roku 2023 pred odletom a svoj prvý let v roku 2024 . Ak bude vývoj napredovať správnym tempom, v roku 2025 už s posádkou na palube.

Súvisiace články