Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prvé elektrické osobné lietadlo na svete Alice: Je pripravené vzlietnuť
Zdielať na

Prvé elektrické osobné lietadlo na svete Alice: Je pripravené vzlietnuť

Zdroj: Eviation Aircraft

Deväťmiestne lietadlo spoločnosti Eviation by mohlo lietať v priebehu niekoľkých týždňov – ak bude prototyp prevádzkyschopný, nielenže sa zníži zaťaženie životného prostredia, ale aj prevádzka lietadla bude lacnejšia.

Izraelská spoločnosť Eviation predstavila na parížskom aerosalóne ešte v roku 2019 prototyp prvého elektrického osobného lietadla na svete - Alice. Bude štandardne schopné prepraviť deväť pasažierov a dvoch pilotov a lietadlo budú poháňať tri elektromotory: jeden na chvoste lietadla a po jednom na krídlach. Alice dokáže na jedno nabitie prekonať približne 1 000 kilometrov vo výške 3 000 metrov a letieť rýchlosťou 440 km/h – v porovnaní s približne polovičnou rýchlosťou Boeingu 737. Samozrejme, Alice nie je dôležitá pre svoju rýchlosť, ani počet pasažierov, ktorých prepravuje, ale preto, že môže pomôcť pri znižovaní emisií v určitom segmente leteckej dopravy a celkovo dopravy z dlhodobého hľadiska.

Ako uvádza CNN, Alice dosiahla významný míľnik, preto môže čoskoro vzlietnuť z pristávacej dráhy - generálny riaditeľ spoločnosti Omer Bar-Yohay potvrdil, že po minulotýždňovom teste motora na letisku Arlington v Seattli sú už len týždne do prvého letu Alice. Mimochodom, táto akcia bola pôvodne plánovaná na koniec minulého roka, len zasiahla nepriazeň počasia v okolí.

Eviation Aircraft

Eviation Aircraft

​​Spoločnosť Eviation vyvinula tri prototypy lietadiel: komerčnú verziu, luxusný stroj a verziu určenú na prepravu tovaru. Komerčná verzia odvezie až deväť pasažierov a dvoch pilotov, zatiaľ čo „luxusná edícia“ umožní šiestim pasažierom lietať v komfortnejších podmienkach. Na prepravu tovaru je kapacita asi trinásťtisíc litrov. Ako už bolo spomenuté, stroj je nielen ekologický, ale znižuje prevádzkové náklady až o sedemdesiat percent. A Eviation sa teraz môže pochváliť pôsobivými zákazníkmi. Po regionálnej leteckej spoločnosti Cape Air si tucet lietadiel Alice objednala aj DHL. Ich doručenie sa očakáva v roku 2024. DHL prevádzkuje flotilu viac ako 280 lietadiel. Alice bude, samozrejme, využívaná kratšie, na hodinové zásielky.

NASA a Boeing už minuli na vývoj elektrických lietadiel mnoho stoviek miliónov dolárov, pričom Airbus si tieto lietadlá vyvíja vo vlastnej réžii od roku 2010 a týmto smerom sa obzerajú aj veľmi seriózni hráči v sektore. Veľkou otázkou však je, či elektrické lietadlá budú skutočne budúcnosťou. Odborníci, ktorých oslovila CNN, tvrdia, že v blízkej budúcnosti môže mať šanca pri regionálnych letoch – vďaka stále sa zlepšujúcim batériám by sa elektrické lietanie na týchto linkách mohlo stať realitou už o dva-tri roky.

Na druhej strane sú dlhšie lety strojov brázdiace oceány – pre ne potrebná technika zatiaľ nie je, keďže po tom aktuálne nie je dopyt, takže nahradenie vážnejších komerčných letov elektrickými strojmi je ešte v nedohľadne.