Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Český nadšenec vybavil Jawu Pérák preplňovaným desaťvalcom: Poriadne špecifickým
Zdielať na
Mototech

Český nadšenec vybavil Jawu Pérák preplňovaným desaťvalcom: Poriadne špecifickým

Zdroj: Marek Foltis/Facebook

Jawa 250 Pérák patrí medzi najobdivovanejšie motorky československej produkcie. Exemplár, ktorý vám dnes ukážeme, je ale úplne unikátny.

Táto konkrétna motorka je zvláštna už na prvý pohľad, okamžite zaujme farebným prevedením, ktoré kombinuje predovšetkým zelenú a béžovú (alebo slonovinovú?) so zlatými akcentmi. A dostalo sa aj na neobvyklé detaily, napríklad na vreckové hodinky zapracované do dizajnu palivovej nádrže.

​Potom si všimnete, že na nádrži svieti nápis Bistella a že z rámu pod ňou namiesto dvojdobého jednovalca z rámu vykukuje podivuhodná strojovňa. Ide o motor, ktorý zostavil majiteľ motorky Marek Foltis. A nie hocijaký, jedná sa o dvojhviezdicový preplňovaný desaťvalec!

Motor veľmi zjednodušene povedané vznikol spojením 10 valcov z Jawy Pionýr do dvoch poschodí, o preplňovanie sa stará päť Rootsových dúchadiel. Objem neobvyklého motora zodpovedá konštrukcii a "zdrojom", činí 500 kubických centimetrov.

Výkon bohužiaľ nepoznáme, ale ako ukazuje video na Markovom YouTubovom kanáli, Pérák s dvojhviezdicovým preplňovaným desaťvalcom vydáva veľmi svojrázny zvuk.

A mimochodom, unikátna Bistella 500, ako sa motorka volá, bola nedávno nominovaná na medzinárodné majstrovstvá zákazkových motocyklov v Nemecku.

Držíme Markovi palce, aby 2,5 roka práce, ktoré na Péráku strávil, vyústili do poriadneho úspechu!