Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Najslávnejší ťahač z filmového plátna: Stále sa teší mimoriadnej obľube
Zdielať na
Tech

Najslávnejší ťahač z filmového plátna: Stále sa teší mimoriadnej obľube

Zdroj: auto.cz

Najmodernejší zástupca severoamerickej značky Western Star a zároveň jeden z vrcholov v jej ponuke je modelový rad 5700 XE.

Western Star podobne ako výrobcovia nákladných vozidiel Freightliner a autobusov Thomas Built patrí pod krídla spoločnosti Daimler Trucks North America. Tá má svoje hlavné sídlo v Portlande v Oregone a je najväčším výrobcom stredných a ťažkých nákladných automobilov v Severnej Amerike.

Modelový rad 5700 XE sa na začiatku svojej kariéry stala najprv filmovou hviezdou, keď si jej podobu v snímke Transformers: Age of Extinction vypožičal vodcu autobotov Optimus Prime. Mimo filmové plátno sa síce ťahače Western Star 5700 XE nevedia premieňať v obrie roboty, ale aj napriek tomu predstavujú veľmi zaujímavého zástupcu svoje značky. Severoamerickí výrobcovia ťažkých nákladných vozidiel podobne ako tí európski neustále pracujú na znížení prevádzkových nákladov.

Aerodynamika stále dôležitá

Vďaka tomu sa stále viac pozornosti venuje aerodynamike týchto vozidiel, aj keď práve na severoamerickom trhu musia výrobcovia postupovať pomerne opatrne a to predovšetkým vďaka konzervatívnym zákazníkom. Aj napriek tomu majú prakticky všetky významné severoamerické značky vo svojej ponuke vozidlá s viac či menej aerodynamicky optimalizovaným prevedením kapoty motora a kabíny, ktorými väčšinou dopĺňajú tradičné modelové rady.

Výnimkou nie je ani Western Star, ktorý svoju ponuku rozšíril práve o modelovú radu 5700 XE. Tá síce zachováva tradičnú siluetu severoamerických ťahačov s masívnou kapotou motora a kabínou vodiča posunutou za ňou, ale tvarovanie masky chladiča, predných blatníkov s integrovanými hlavnými svetlometmi aj samotný tvar kabíny spolu s dôsledným zakrytím bokov podvozku až po prvú zadnú nápravu výrazne zlepšujú prúdenie vzduchu okolo ťahača.