Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
TOHTO zápasu sa Mike Tyson obával najviac
Zdielať na
MMA

TOHTO zápasu sa Mike Tyson obával najviac

Zdroj: Ken Regan/Camera 5

V histórii boxu ťažkej váhy existuje množstvo zápasov, ktoré si fanúšikovia tohto športu vysnívali. Jedným z nich bol aj zápas Tyson vs. Foreman, ktorý Železný Mike odmietol z jednoduchého dôvodu – bál sa svojho súpera.

​Foremanova kariéra rozhodne nie je obyčajná a nejde len o jeho mimoriadne úspechy. Je to on, kto porazil Joea Fraziera a Kena Nortona. Po tom, čo ho v legendárnom zápase v roku 1974 knokautoval samotný Muhammad Ali, prišiel o titul. O tri roky neskôr sa Foreman stiahol ako 28-ročný. Keď sa o desať rokov vrátil s tým, že bude opäť šampiónom v ťažkej váhe, nie všetci tomu verili. Napriek tomu sa mu to podarilo. V roku 1994 sa vo veku 46 rokov stal po druhýkrát vo svojej kariére svetovým šampiónom ťažkej váhy.

Foreman vs. Gerry Cooney, 1990

Foreman vs. Gerry Cooney, 1990

Wikimedia

​​Náš príbeh ale začína o niečo skôr. Mike Tyson mal len 20 rokov, keď sa víťazstvom nad Trevorom Berbickom v roku 1986 stal najmladším majstrom sveta superťažkej hmotnostnej kategórie. V ringu bol nezastaviteľný, s jeho rýchlosťou, agresívnym štýlom a mimoriadnou silou si súperi nevedeli dať rady - a tak sa stal čoskoro šampiónom. Pomocou svojho manažéra Dona Kinga zarábal desiatky miliónov dolárov a zdalo sa, že bude v boxe kraľovať dlhé roky. Veľká senzácia nastala, keď v roku 1990 prehral zápas s Jamesom Douglasom a prišiel o svoje opasky.

Foreman už bol v tej dobe nejaký čas aktívny, ale s vážnejšími súpermi nemal zápasy až do roku 1990, keď si v dvoch kolách poradil s Gerrym Cooneym. Po každom zápase ale vyzýval Tysona a mal veľký záujem o zápas s ním.

Don King mal po Tysonovej porážke skvelý plán, ako svojho zverenca vrátiť opäť na výslnie. Ideálnym súperom mohol byť práve Foreman. Bol legendou, ktorú odborníci aj verejnosť ľutovali a pre Tysona to mala byť povinná jazda, aby ho poslal opäť do zabudnutia. Schyľovalo sa k zápasu a Foreman nevynechal jedinú príležitosť, aby Iron Mikea nevyzval. Oba tímy začali vzájomne rokovať, až napokon prišlo vyhlásenie, že Foreman a Tyson síce budú na spoločnom galavečeri, ale nie stáť proti sebe.

Mike Tyson prvýkrát na zemi počas svojej kariéry, v zápase proti Douglasovi v roku 1990

Mike Tyson prvýkrát na zemi počas svojej kariéry, v zápase proti Douglasovi v roku 1990

Wikimedia

​​Autor príbehu Frank Lotierzo sa v tom čase zúčastnil obedu v Atlantic City, kde sa okrem iného nachádzal aj Bobby Goodman, ktorý organizoval zápasy pre Dona Kinga. Samozrejme, prišla reč aj na zápas, o ktorom Goodmann povedal:

Neuveríš, ale ten prekliaty Tyson má z Foremana strach a nechce ten zápas. Bol som tam, keď sa ho Don King snažil presvedčiť, že by tým mohol zarobiť veľa peňazí, že je Foreman už starý, pomalý a pre Mikea určite nebude znamenať žiadny problém.

Vtedy Tyson vyskočil a zvrieskol:

Nebudem boxovať s tým posratým zvieraťom! Ak ten zápas tak veľmi chceš, choď sa s ním mlátiť ty!  

Podľa Goodmana sa Tyson domnieval, že Foreman všetkých zavádza a je oveľa nebezpečnejší, než si ľudia myslia. Údajne si mladý Tyson a jeho legendárny tréner Cus D'Amato niekoľkokrát pozreli zápas Foremana a Fraziera a boli očarení Foremanovou jedinečnou silou a tvrdosťou Fraziera. Podľa D'Amata nemohol Foremana poraziť boxer nižšieho vzrastu, ktorý by ho sústavne napádal, teda štýlom, aký mal aj Iron Mike. Podľa Tysona mohol Foremana poraziť len vyšší pästiar, ktorý si dokáže udržiavať dostatočnú vzdialenosť a byť neustále v pohybe – takým bol napríklad Ali, ktorému sa Big Georgea podarilo poraziť.

Lotierzo tvrdí, že tento rozhovor skutočne odznel, presne ako ho opísal. Na prvý pohľad to znie možno zvláštne, že by sa boxer takého kalibru, v najlepších rokoch a forme bál niekoho staršieho na sklonku kariéry. Treba mať ale na pamäti, že Tyson mal už v tej dobe veľké boxerské vedomosti. Už ako tínedžer húževnato študoval históriu boxu, poznal naspamäť štýly bývalých veľkých šampiónov a perfektne chápal ich efekt. Foreman bol sebavedomý, v prípadnom zápase s Tysonom by sa v prípade výhry opäť vrátil na vrchol a v prípade prehry by došlo k tomu, čo verejnosť očakávala. Na druhej strane, na Tysona by bol vyvíjaný obrovský tlak a ak mal skutočne rešpekt pred Foremanom, bol by v mentálnej nevýhode.

Fanúšikovia sa teda svojho vysnívaného zápasu nedočkali, namiesto toho sa zrodil zaujímavý príbeh o tom, ako z neho najobávanejší šampión vycúval.

Súvisiace články