Jasno
14°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Komáre majú radi negatívnu krv typu 0
Zdielať na

Komáre majú radi negatívnu krv typu 0

Zdroj: Shutterstock

Aj keď je už november, na západnom Slovensku nie je ničím výnimočné, že v záhrade nájdete jahody a veru, pritrafí sa, že ešte aj komára.

To, ako si komáre vyberajú svoju korisť, prečo jedného človeka uštipnú viac a inému sa vyhýbajú, je v skutočnosti oveľa závažnejší problém, než sa na prvý pohľad zdá. Spomeňme si na maláriu, ktorá v tropických oblastiach zabíja stovky miliónov ľudí, alebo na iné choroby prenášané komármi, ako sú horúčka dengue, západonílsky vírus - ktoré podľa odhadov WHO spolu ročne zabijú milión ľudí. V tomto kontexte je výskum uštipnutia komárom o to zaujímavejší. Vedci tvrdia, že naše gény určujú približne 80 - 85 percent toho, prečo sme pre komára atraktívni, ale môžeme niečo preto urobiť, aby sme sa nestali jeho terčom.

Komár si v podstate vyberá, koho uštipne, podľa čuchu, takže svoje rozhodnutie zakladá na tom, ako človek vonia a ako silno zapácha. Vedecky povedané, aké zlúčeniny sa nachádzajú v dychu a pote človeka.

Jedným z hlavných stimulátorov apetítu komára je krvná skupina. Výskum ukázal, že najviac im chutí krvná skupina 0, potom B a najmenej A. Pätnásť percent ľudí nemá v pote chemické stopy, ktoré by prezradili, aká je ich krvná skupina, a týmto ľuďom sa komáre zvyčajne vyhýbajú, pretože vraj nemajú radi prekvapenia.

Jednou z kľúčových zlúčenín, ktoré komáre priťahujú, je oxid uhličitý. Všetci vylučujeme oxid uhličitý, niektorí viac, iní menej. Čím ste fyzicky väčší a čím rýchlejšie dýchate, tým viac. A čím viac dýchate, tým viac komárov vás uštipne. To vysvetľuje, prečo dospelí ľudia majú tendenciu priťahovať komáre viac ako deti a prečo ľudia s väčším telom majú tendenciu byť uštipnutí viac, ako je priemer.

Ďalšou zlúčeninou, ktorá komáre špecificky priťahuje, je kyselina mliečna v pote. Tá sa vytvára vo svaloch pri cvičení a na rozdiel od všeobecného presvedčenia nespôsobuje svalovú horúčku - ale to je téma na iný príspevok. Zatiaľ stačí povedať, že komáre milujú vôňu kyseliny mliečnej a rovnako tak každý, kto dlho a intenzívne cvičí.

Komáre priťahujú aj určité baktérie a mikróby, ktoré sa množia na našej pokožke. To vysvetľuje, prečo radi štípu na členky a chodidlá - zvyčajne tam, kde je populácia baktérií na koži najbohatšia. Je prekvapujúce, že pitím alkoholu zo seba robíte atraktívnejší cieľ pre komáre. Na jednej strane je to preto, že etanol je prítomný v pote, ktorý komárom tiež príjemne vonia, a na druhej strane konzumácia alkoholu zvyšuje telesnú teplotu, a tým aj potenie.

Bolo tiež dokázané, že u tehotných žien je pravdepodobnosť uštipnutia komárom približne dvakrát vyššia ako u netehotných. Môže to byť spôsobené tým, že tehotné ženy vydychujú do ovzdušia o 21 percent viac oxidu uhličitého, ako je priemer. Navyše, keďže pri výbere koristi komárov zohráva úlohu zrak, ako aj čuch, môžeme upútať pozornosť farbou svojho oblečenia. Experimenty ukázali, že tmavé farby, najmä červená, komáre priťahujú.

Na záver vyvráťme ešte jeden rozšírený názor: komáre v skutočnosti nesajú našu krv, pretože sa tak živia. Nekŕmia sa krvou, ale výlučne rastlinným nektárom. Krv potrebujú, pretože obsahuje špeciálny proteín, ktorý je nevyhnutný pre vývoj vajíčok samičky komára. To je dôvod, prečo štípu len samičky komárov, zatiaľ čo samce sú úplní vegetariáni.