Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V Kanade dali bezdomovcom vysokú hotovosť: Na čo ju minuli?
Zdielať na
Life

V Kanade dali bezdomovcom vysokú hotovosť: Na čo ju minuli?

Zdroj: Laco Stercell

Existuje veľa výskumov a organizácií, ktoré sa snažia nájsť upokojujúce riešenie problému ľudí bez domova, ale situáciu komplikuje skutočnosť, že treba riešiť nielen bezdomovectvo, ale aj mnohé predsudky, ktoré ho obklopujú.

Na tie nedávno upozornila malá štúdia Univerzity Britskej Kolumbie a charitatívnej organizácie Foundations for Social Change. Skúmali, čo sa stane, keď 50 bezdomovcom v oblasti Vancouveru dáte 7 500 kanadských dolárov. V rámci výskumu sa ľudí na ulici pýtali aj na to, na čo si myslia, že budú tieto peniaze použité. Ich zistenia boli koncom augusta uverejnené v magazíne PNAS.

Výskum sa začal na jar 2018, keď vedúci experimentu oslovili 50 ľudí z Vancouveru a jeho bezprostredného okolia na západnom pobreží, ktorí v posledných dvoch rokoch prišli o svoje domovy. Každému z nich dali 7 500 kanadských dolárov a povedali im, aby ich minuli na čokoľvek chcú.

Ray, ktorý má päťdesiat rokov a žije v útulku pre bezdomovcov, pre časopis Vox povedal, že po tom, ako zástupcovia programu zašli do banky a otvorili mu účet, mu trvalo týždeň, kým si uvedomil, že peniaze skutočne dostal. Potom výskumníci z času na čas pomocou dotazníkov hodnotili, na čo účastníci míňajú peniaze a čo sa deje v ich živote.

V náhodne kontrolovanej štúdii sa výsledky porovnávali s kontrolnou skupinou 65 bezdomovcov, ktorí nedostali žiadne peniaze navyše, ale obe skupiny dostali semináre a rady o životnom štýle, ako zlepšiť svoje zručnosti a plánovať do budúcnosti.

Len alkohol a drogy?

Výskumný tím zároveň zostavil dotazník, v ktorom sa respondentov pýtal, kto by podľa nich častejšie míňal na predmety potešenia: bezdomovci alebo ľudia so stabilným bývaním. Tento dotazník vyplnilo 1 100 ľudí a zďaleka najviac, až 81 percent, očakávalo, že ľudia bez domova budú viac míňať na alkohol, drogy a cigarety.

Takáto nedôvera je nebezpečná, pretože môže zabrániť vláde prijať opatrenia na dlhodobú paušálnu pomoc bezdomovcom.

Napriek tomu výsledky vancouverského experimentu ukázali, že bezdomovci míňali viac na jedlo, oblečenie a bývanie ako na vlastné potešenie. Dokázali si rýchlejšie nájsť stabilné riešenie bývania a ušetriť dostatok peňazí na udržanie finančnej istoty počas ročného sledovaného obdobia. Claire Williams, výkonná riaditeľka Nadácie pre sociálnu zmenu, pre Vox povedala: "Na rozdiel od stereotypov, ktoré spôsobujú veľa škôd, sa zistilo, že ľudia boli schopní robiť uvážené finančné rozhodnutia.

Súvisiace články