Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Nemôžem zaplatiť ani upratovačku: Sťažuje sa ruský oligarcha číslo jeden
Zdielať na
Life

Nemôžem zaplatiť ani upratovačku: Sťažuje sa ruský oligarcha číslo jeden

Zdroj: Wikimedia

Michail Fridman, zakladateľ a akcionár jednej z najväčších ruských bánk, žil bezstarostný život miliardárskych oligarchov až do 28. februára 2022. Potom sa ocitol na zozname sankcií.

Nemôže zaplatiť ani upratovačke

Fridman rozbehol obrovskú podnikateľskú kariéru vo svojej rodnej krajine a neskôr vo Veľkej Británii: v tom čase kúpil šesťizbový viktoriánsky zámok v Londýne za 65 miliónov libier, do ktorého investoval ďalších 80 miliónov libier. Cítil, že robí všetko správne: riadne platil zamestnancov svojej spoločnosti, sponzoroval charitatívne hudobné festivaly vo svojom rodnom meste Ľvove (keďže sa narodil na Ukrajine), ale to nestačilo. Napriek tomu, že má vo vrecku izraelský pas, narodil sa v Ukrajine, platí dane vo Veľkej Birtánii a nikdy sa priamo nezúčastňoval ruskej politiky, teraz nemá prístup ani k svojmu obrovskému majetku.

„Nemôžem zaplatiť ani upratovačku... Možno by som teraz mal pozametať dom sám. Aj tak s tým nemám problém, ako vysokoškolák som býval s ďalšími štyrmi chalanmi a upratoval som len ja, no zo dňa na deň po 35 rokoch je to trochu nečakané,“

- hovorí Fridman v nedávnom rozhovore pre Bloomberg. Aj napriek tomu že doteraz bol všade VIP zákazník, v banke sa ocitol na sankčnom zozname, správca v banke mu vyjadril ľútosť a rozlúčil sa a Fridman odišiel s prázdnymi vreckami.

Nemôže sa ani vrátiť do Ruska

Fridman, mimochodom, považoval ruskú inváziu za neprichádzajúcu do úvahy a keď sa túto správu dozvedel, dostal poriadny šok. Ukrajina zaujíma dôležité miesto v jeho srdci. V Ľvove, ktorý počas jeho detstva patril Sovietskemu zväzu, „pozná každý kút ako svoju dlaň“. Jeho rodičia boli ukrajinskí občania a až do začiatku vojny žili vo Ľvove. Miliardár v priebehu rokov podporil mnohé inštitúcie rodného mesta – školy, divadlá, nemocnice.

„Keď vypukla vojna, bol som na služobnej ceste do Moskvy. Vyzval som generálnych riaditeľov svojich spoločností, aby okamžite priniesli toľko peňazí, koľko dokážeme zaplatiť našim zamestnancom na niekoľko mesiacov, a okamžite som odcestoval domov do Londýna. Na druhý deň som v obežníku oznámil našim pracovníkom, že vojnu odsudzujem a veľmi ľutujem tých, ktorí sa do nej zapojili. Potom som previedol 10 miliónov dolárov židovskej organizácii, ktorá pomáha ukrajinským utečencom,“

- uviedol.

Hoci Putina priamo nekritizoval, stále má pocit, že s týmto postojom zašiel priďaleko a návrat do Ruska teraz považuje za nebezpečný.

Putin sa nedá ovplyvniť, ale doplácam na to ja

"Každý, kto si myslí, že ruskí oligarchovia môžu prísť za Putinom a vyvíjať na neho tlak, nerozumie tomu, ako funguje ruská mocenská štruktúra,"

- vysvetlil.

Súvisiace články