Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Koľko kľukov musíte spraviť, aby ste nemali problémy so srdcom?
Zdielať na
Life

Koľko kľukov musíte spraviť, aby ste nemali problémy so srdcom?

Zdroj: Shutterstock

Vedci Harvardskej univerzity vyvinuli metódu na zisťovanie rizika potenciálnych srdcových problémov, ktorá už nemôže byť jednoduchšia. Ak máte dve minúty, môžete ju hneď vyskúšať.

Hlavným výsledkom výskumu renomovanej univerzity je, že u mužov schopných spraviť viac ako 40 kľukov naraz, je v najbližších desiatich rokoch menšie riziko vzniku srdcovo-cievnych problémov. Výsledok možno tiež uviesť v percentách: riziko srdcového zlyhania je u tejto skupiny mužov nižšie až o 96 percent.

Člen výskumného tímu Justin Yang tvrdí:

Náš výskum ukázal, že skúmanie schopnosti vykonávať kľuky je jednoduchý a dostupný spôsob, ako zistiť, či bude človek v budúcnosti vystavený srdcovým chorobám.

Samozrejme, štyridsať kľukov indikuje hlavne fyzickú kondíciu osoby, najmä tých mužov stredného veku, ktorí sa zúčastnili štúdie. Yang tiež poznamenáva, že v konečnom dôsledku nie je novinkou, že u niekoho, kto pravidelne cvičí, je menej pravdepodobné, že bude trpieť takýmito chorobami, ale výskum priniesol tak významný výsledok, že ho nemožno ignorovať.

Celkovo bolo v čase desaťročného výskumu sledovaných 1104 aktívnych hasičov s priemerným vekom 39,6 rokov. Počas desiatich rokov bolo len 37 ľudí so srdcovými problémami, ktorí neboli schopní urobiť štyridsať kľukov. Treba poznamenať, že hasiči nie sú nevyhnutne reprezentatívnou sociálnou skupinou a Yang tiež uznáva, že na základe výsledkov je potrebné vykonať ďalšie testy, ale po zhrnutí údajov možno už teraz zistiť vzťah medzi týmto typom cviku a zdravím srdca.

Najdôležitejší výsledok štúdie:

Test pomocou kľukov nevyžaduje žiadne špeciálne vybavenie, nezahŕňa žiadne náklady, môže byť vykonávaný prakticky v ľubovoľnom prostredí  a za dve minúty poskytne správu o stave, ktorá je ľahko zrozumiteľná pre lekára aj pre pacienta.