Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Proteíny: Viac než len letný fitnes trend
Zdielať na
Life

Proteíny: Viac než len letný fitnes trend

Zdroj: Shutterstock

Príjem bielkovín je dôležitý aj v prípade, ak nešportujete.

Ak ponúknete svojmu telu správne množstvo bielkovín, nebudete stáť v noci pri chladničke a zvierať v ruke údené bravčové koleno z obeda, pretože v dôsledku stravy bohatej na proteíny, bude váš pocit sýtosti trvať dlhšie.

Bielkoviny sú teda nielen dôležité pre rast svalov (presnejšie svalového vlákna a svalových buniek), ale majú aj mnoho ďalších funkcií. Napríklad podporujú rôzne chemické reakcie, imunitnú a regeneračnú schopnosť tela. Existuje množstvo ďalších vedeckých dôkazov, ale tými vás teraz nebudeme zaťažovať.

Koľko proteínov potrebujeme?

U priemerného človeka je ideálny príjem proteínov pol až jeden gram na kilogram za deň. To znamená, že ak vážite 82 kíl, mali by ste denne prijať bielkoviny v rozmedzí od 41 do 82 gramov. U športovcov (vrátane tých, ktorí si chodia týždenne aspoň 1-2 krát zabehať), by mal byť denný príjem bielkovín 1 gram na kilogram.

Čo jesť?

Skúste prírodné zdroje bielkovín.

  • Pokiaľ ide o mliečne výrobky, vyskúšajte namiesto mlieka, tvarohu a jogurtov napríklad syr parmezán (36g/100g), goudu, eidam (25g/100g) alebo mozzarellu (19g/100g).
  • Môžete pokojne jesť aj ryby, sú výborným zdrojom bielkovín, predovšetkým treska a morský losos (24g/100g).
  • Aj morčacie a kuracie mäso sú skvelou voľbou, ich obsah bielkovín je 24 gramov a navyše je to chudé mäso.
  • A nemali by ste zabúdať ani na strukoviny. Hrášok, fazuľa a šošovica sú tiež skvelým zdrojom bielkovín (až 20 gramov) a podporia aj vašu peristaltiku čriev.
  • Neodmysliteľné ovsené vločky (17g/100g) a odporúča sa aj tofu (16g/100g).

Súvisiace články