Jasno
22°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
Víno alebo radšej pivo? Takto ovplyvňuje alkohol našu náladu
Zdielať na

Víno alebo radšej pivo? Takto ovplyvňuje alkohol našu náladu

Zdroj: FreePik

Tiež sa z času na čas radi napijete niečoho ostrejšieho? Potom by ste mali vedieť, že rôzne typy alkoholu spôsobujú rôzne emočné reakcie. Plynie to z výsledkov novej štúdie, ktorá zahŕňala takmer 31 tisíc ľudí z 21 krajín sveta.

Červené víno a pivo svojich konzumentov dokáže skvele uvoľniť. Ale pozor! Prvý menovaný nápoj tiež vzbudzuje únavu. Na 60 percent jedincov doľahla ospalosť už po niekoľkých málo pohárikoch.

Oproti tomu liehoviny vás vraj doslova nabijú energiou. Nadpolovičná väčšina respondentov ich však spojila aj s pocitom dôvery. Oba uvedené účinky sa prejavujú predovšetkým v mladosti.

Viac ako 40 percent účastníkov uviedlo, že vďaka alkoholu si pripadajú viac sexi. Druhou stránkou mince je ale skutočnosť, že až u tretiny táto legálna droga zapríčinila hnev či sklony k agresívnemu správaniu.

Bez zaujímavosti určite nie je ani to, že v ženách drinky vyvolávajú silnejšie emočné reakcie ako v mužoch. Dotyčný výskum ale nevysvetľuje, prečo k vyššie popísaným zmenám vôbec dochádza.

"Ľudia sa môžu spoliehať na to, že alkohol im pomôže cítiť sa určitým spôsobom. Ľudia môžu piť, aby sa cítili sebaistejšie alebo uvoľnenejšie, ale riskujú aj iné, negatívne emočné reakcie,"

- uviedol jeden z výskumníkov Mark Bellis.

Súvisiace články