Zatiahnuté
11°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Obrovské slnečné erupcie: To najhoršie ešte len príde
Zdielať na

Obrovské slnečné erupcie: To najhoršie ešte len príde

Pozrite si tiež archívne video o silnej slnečnej erupcii.

Búrlivé vesmírne búrky sa blížia: Slnko vstúpilo do najaktívnejšej fázy svojho súčasného cyklu, ktorá by mohla trvať až do roku 2025.

NASA, americký Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA) a Solar Cycle Prediction Panel nedávno potvrdili, že slnečná aktivita je na svojom maxime, čo je obdobie, ktoré ovplyvní aj Zem.

Aktivita Slnka sa meria v 11-ročných cykloch a od začiatku pozorovaní sa nachádza v 25. cykle. Slnko je v súčasnosti v maxime svojho cyklu, čo znamená, že v tomto období môžeme očakávať najviac a najsilnejších výbuchov na tomto nebeskom telese - posledný veľký výbuch bol práve začiatkom októbra.

Ako upozorňuje Gizmodo, výskumníci sa domnievajú, že v aktívnej fáze sa nachádza už dva roky a že tento maximálny stav by mohol trvať približne rok, kým aktivita začne slabnúť. Na základe správania Slnka v posledných mesiacoch vedci už predpokladajú, že naša hviezda sa nachádza vo fáze zvýšenej aktivity. Napríklad v máji tohto roku zasiahla Zem najväčšia geomagnetická búrka za posledné dve desaťročia po tom, ako Slnko vyvrhlo smerom k našej planéte veľké množstvo nabitých častíc.

V auguste sa vyskytla ďalšia slnečná erupcia, ktorá na mnohých miestach sveta spôsobila veľkolepé polárne žiary, a po nej nasledovala spomínaná októbrová udalosť. Slnečné erupcie sa zvyčajne začínajú okolo slnečných škvŕn - skutočne malých škvŕn na povrchu Slnka - a predpovedajú koncentráciu magnetického poľa. Vedci využívajú tieto slnečné škvrny na meranie aktivity Slnka a priebehu slnečného cyklu.

„Počas maxima slnečného cyklu sa počet slnečných škvŕn zvyšuje a zvyšuje sa aj slnečná aktivita,“ vysvetľuje Jamie Favors, riaditeľ programu NASA pre vesmírne počasie. Zároveň poznamenáva, že nárast aktivity ponúka vzrušujúce možnosti dozvedieť sa viac o našej hviezde, ale môže mať aj reálne dôsledky pre Zem a celú slnečnú sústavu.

Mohla by napríklad spôsobiť problémy satelitom, a tým aj systémom založeným na GPS, ale mohla by tiež narušiť energetické siete. NASA tiež upozorňuje, že súčasné maximum môže trvať dlho a je ťažké presne predpovedať, ktorý mesiac bude z hľadiska slnečnej aktivity najintenzívnejší.

Súvisiace články