Jasno
10°
Bratislava
Terézia
15.10.2024
Bude sa Zem rozširovať a objavia sa nové kontinenty?
Zdielať na

Bude sa Zem rozširovať a objavia sa nové kontinenty?

Pozrite si tiež archívne video o siedmom svetadiele z plastového odpadu.

Môžu vedci vedieť veci, na ktoré by sme my ľudia nikdy ani nepomysleli?

Pred 200 miliónmi rokov sa superkontinent Pangea rozdelil a vytvoril kontinenty, ktoré dnes vidíme na Zemi, oddelené obrovskými oceánmi. Je ľahké sa nazdávať, že tieto obrovské pevniny tu už zostanú, ale je pravdepodobné, že v budúcnosti sa na našom svete vytvorí ďalší superkontinent. Čo to však znamená? Rozšíri sa svet úplne? Dokonca ešte viac?

Je veľmi ťažké predpovedať, ako bude tento superkontinent v budúcnosti vyzerať, ale vedci sa domnievajú, že všetky kontinenty okrem Antarktídy by sa mohli približne za 200 miliónov rokov spojiť okolo severného pólu a vytvoriť nový superkontinent s názvom „Amasia“. Prípadne by sa všetky kontinenty mohli spojiť okolo rovníka približne za 250 miliónov rokov, čím by vznikol teoretický superkontinent, ktorý vedci nazývajú „Aurica“.

V závislosti od toho, ktorý z týchto scenárov sa naplní, bude globálna klíma na Zemi veľmi, naozaj veľmi odlišná. V roku 2020 vedci z Inštitútu Zeme Kolumbijskej univerzity ukázali, ako by mohla vyzerať klíma potenciálnych superkontinentov v budúcnosti. Ich štúdia bola prezentovaná online na decembrovom zasadnutí Americkej geofyzikálnej únie v roku 2020.

Podľa scenára Amasie, keď sa zemské kontinenty zjednotia na severnom póle, celá planéta vstúpi do doby ľadovej. Súčasná konfigurácia Zeme umožňuje prenos tepla z rovníka na póly prostredníctvom vetrov a oceánskych prúdov, ale bez pevninskej cesty sa teplo ľahko neprenáša. Okrem toho by rast ľadovej pokrývky pôsobil aj ako malé zrkadlo, ktoré by odrážalo slnečné svetlo z atmosféry, čo sa nazýva spätná väzba ľadu s ľadom, a planéta by sa tak ešte viac ochladila.

Ak sa naplní druhý scenár, bude oveľa viac snehu a teplota planéty klesne. Pevnina bližšie k rovníku bude absorbovať silnejšie slnečné svetlo, čo povedie k vyšším teplotám. Tento efekt by bol zosilnený absenciou polárnych ľadových čiapok, ktoré odrážajú teplo zo zemskej atmosféry. Výsledkom by bola pevnina, ktorá by sa mohla podobať plážam Južnej Ameriky so suchšou pôdou.

Súvisiace články