Jasno
Bratislava
Arnold
1.10.2024
Brutálna zrážka v slnečnej sústave: Väčšia než pri vyhynutí dinosaurov
Zdielať na

Brutálna zrážka v slnečnej sústave: Väčšia než pri vyhynutí dinosaurov

Zdroj: FreePik

Ak by na najväčšom Jupiterovom mesiaci existoval život, náraz asteroidu by spôsobil okamžité vyhynutie.

Jupiter je zďaleka najväčšou planétou v našej slnečnej sústave, má priemer 11-krát väčší ako napríklad Zem a hmotnosť 318-krát väčšiu ako naša planéta. Takýto obor si, samozrejme, nevystačí s jediným mesiacom; plynný obor má takmer 100 stálych spoločníkov.

Jeho štyri najväčšie mesiace (Io, Europa, Callisto, Ganymedes) sa nazývajú Galileiho mesiace, pretože ich v roku 1610 objavil taliansky prírodovedec Galileo Galilei. Astronóma za jeho učenie prenasledovala inkvizícia a posledné desaťročie svojho života strávil v domácom väzení.

Spomedzi Jupiterových mesiacov je Ganymedes taký obrovský, že je deviatym najväčším nebeským telesom v slnečnej sústave. Predbieha Merkúr a je o tri štvrtiny väčší ako Mars, takže ak by obiehal okolo Slnka, jednoznačne by sa zaradil medzi planéty.

Astronómovia mu prirodzene venujú veľkú pozornosť, a tak sa nedávno objavil zaujímavá novinka. Zistili, že Ganymedes kedysi zasiahol asteroid 20-krát väčší ako ten, ktorý pred 66 miliónmi rokov v okamihu vyhubil dinosaury na Zemi.

Ako takáto brutálna „havária“ ovplyvnila Jupiterov mesiac? Nijak zvláštne, keďže Ganymedes je neobývaný, ale isté je, že jeho rotácia okolo osi bola vychýlená.

Povrch mesiaca je z veľkej časti pokrytý ryhami a nachádza sa na ňom bod, okolo ktorého sa tvoria sústredné kruhy, čo naznačuje, že k dávnemu nárazu mohlo dôjsť pred 4 miliardami rokov.

Už skôr sa predpokladalo, že niečo podobné sa mohlo stať aj Plutu na začiatku jeho života, keď nárazový objekt preskupil povrchový ľad a vytvoril charakteristický vzor v tvare srdca. Takýmto spôsobom bola ovplyvnená aj ľadová kôra a povrchový oceán Ganymeda.

Na základe týchto zmien vedci vypočítali, že „vinníkom“ mohol byť asteroid široký približne 300 kilometrov, ktorý do mesiaca vyrazil kráter s priemerom približne 1400 až 1600 kilometrov. Ak by na ňom niečo žilo, katastrofa by spôsobila okamžité vyhynutie.

A takto by to dopadlo, keby do Zeme narazila 270 metrov široká planéta 99942 Apophis:

Súvisiace články