Jasno
Bratislava
Arnold
1.10.2024
V Číne objavili vzácneho draka: Archeológovia sú v nemom úžase
Zdielať na

V Číne objavili vzácneho draka: Archeológovia sú v nemom úžase

Zdroj: FreePik

Spolu s drakom sa našlo viac ako sto nefritových predmetov.

Čínski archeológovia urobili obrovský objav v kamennej hrobke v meste Chifeng v autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko na severe Číny: našiel sa nefritový drak z hongšanskej kultúry. Je to najväčší nefritový artefakt z obdobia neskorého neolitu, aký sa kedy našiel, a jeho objav je míľnikom v štúdiu čínskej prehistórie.

Kultúra Hongšan prekvitala v rokoch 3500 - 2500 pred n. l. a je známa ako prvá veľká kultúra tzv. nefritovej doby, ktorá sa nachádzala v povodí rieky Liao v severovýchodnej Číne. Je to prvá kultúra, v ktorej nefritové rezbárstvo zohrávalo osobitnú úlohu a v ktorej sa metamorfóza alebo premena objavila ako náboženský symbol. Významná úloha nefritu v starovekej Číne odrážala nielen jeho materiálnu hodnotu, ale aj jeho duchovný a rituálny význam. Jedným z najikonickejších nefritových symbolov kultúry Hongšan bolo „prasa-drak“, ktoré zobrazovalo fantastické zvieratá, čím vyjadrovalo vtedajší umelecký a náboženský svetonázor.

V apríli 2024 tím archeológov z Ústavu ochrany kultúrneho dedičstva a archeológie autonómnej oblasti Vnútorné Mongolsko začal rozsiahle vykopávky v oblasti Aohan Banner v meste Čch'-feng. Počas takmer štvormesačného výskumu odhalili najväčšiu kamennú hrobku neskorej hongšanskej kultúry, ktorá niesla znaky južných aj severných čínskych architektonických štýlov. Jedinečnosť hrobky spočíva v tom, že vykopané štruktúry umožnili identifikovať pohrebné a obetné miesto, ktoré bolo doteraz pre tento región netypické.

Počas vykopávok našli archeológovia viac ako sto nefritových predmetov, ktoré pokrývajú takmer všetky formy a typy typické pre kultúru Hongšan. Patrili medzi ne nefritové náramky, korunné šperky a rôzne rituálne predmety. Jedným z najvýraznejších nálezov bol však nefritový drak dlhý 15,8 cm, široký 9,5 cm a hrubý 3 cm, najväčší, aký bol kedy objavený z tejto kultúry. Tento impozantný drak sa našiel v kruhovej hrobke s hranatým oltárom na juhu - čo je usporiadanie, ktoré v tejto oblasti nebolo nikdy predtým zdokumentované.

Nefritové predmety kultúry Hongšan boli vyrobené mimoriadne sofistikovanou technikou vyrezávania a boli jednoznačne symbolmi spoločenského postavenia a náboženských rituálov. Nefritový drak, ktorý sa teraz našiel, však na výskumníkov zapôsobil nielen svojou veľkosťou, ale aj bohatým detailným spracovaním. Motív draka bol v starej Číne symbolom moci, božskej sily a ovládania prírodných síl a často sa používal pri rituáloch. Nález je mimoriadne významný, pretože bol súčasťou hrobky, ktorá obsahovala nielen predmety z kultúry Hongshan, ale aj nefritové šperky pripomínajúce korunné ozdoby z kultúry Lingjiatan. Tento nález potvrdzuje prepojenie medzi kultúrami tohto obdobia a význam prevzatých motívov.

Okrem nefritových artefaktov sa na lokalite našli aj ľudské kostrové pozostatky, ohniská a jamy obsahujúce valcovité predmety. Okrem toho archeológovia našli aj maľované keramické misy a trojnohé keramické poháre, ktoré vypovedajú o pohrebných zvykoch a náboženských rituáloch kultúry Hongšan. Vedci sa domnievajú, že tieto nálezy by mohli zásadne zmeniť náš pohľad na nefritové umenie kultúry Hongšan a na spoločenskú organizáciu neskorej neolitickej Číny.

Objav nefritového draka bol oznámený 13. septembra na tlačovej konferencii v Čch'-fengu, ktorá sa konala počas sympózia s názvom „Žiarivé hviezdy čínskej civilizácie: 70. výročie pomenovania kultúry Hongšan“. Objav nielenže vrhá nové svetlo na umenie kultúry Hongšan, ale potvrdzuje aj to, ako úzko boli nefritové predmety spojené s náboženským a spoločenským životom v starovekej Číne.

Nálezy súvisiace s nefritovým drakom môžu poskytnúť nové informácie nielen archeológom, ale aj historikom umenia o tom, ako sa vyvíjalo vyrezávanie a používanie nefritu počas neskorého neolitu. Nefritové predmety kultúry Hongšan, vrátane prasacieho draka, boli dlho dominantou umenia starovekej Číny a súčasný objav môže vrhnúť nové svetlo na vývoj nefritového umenia a jeho rituálnu úlohu.

Súvisiace články