Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Úžasné medziplanetárne dobrodružstvo: Leviatan sa prebúdza
Zdielať na

Úžasné medziplanetárne dobrodružstvo: Leviatan sa prebúdza

Zdroj: Ikar

Ľudstvo kolonizovalo slnečnú sústavu – Mars, Mesiac, Pás asteroidov a ďalšie oblasti, ale na hviezdy ešte stále nedosiahne...

Leviatan sa prebúdza je prvý diel série Expanzia, sci-fi, ktoré nominovali na ocenenia Hogo Award za Najlepší román a Locus Award za Najlepší sci-fi román.
Skvelé čítanie o strašnom sprisahaní v Slnečnej sústave, ktoré sa začalo jedným obyčajným nezvestným dievčaťom...

Jim Holden velí lodi, ktorá ťaží ľad v prstencoch Saturnu a rozváža ho k staniciam v Páse asteroidov. So svojou posádkou narazí na opustenú loď Scopuli, kde mu do rúk padne tajomstvo, o aké nestál. Tajomstvo, pre ktoré je niekto ochotný zabíjať – a to v takom rozsahu, aký je pre Jima nepochopiteľný.

Detektív Miller hľadá medzi miliardami ľudí jedno dievča, ktoré má šťastie, že jeho rodičia sú dosť bohatí, aby si pátranie mohli dovoliť. Stopa ho zavedie k Scopuli a Jimovi Holdenovi, a on si postupne uvedomí, že dievčina môže byť kľúčom k všetkému.
V Páse platia iné pravidlá a jedna malá loď môže zmeniť osud vesmíru.

Strojovňa bola veľká a klenutá ako katedrála. Priestoru dominoval fúzny reaktor uprostred. Niečo s ním nebolo v poriadku. Tam, kde by mala vidieť údaje, informácie o ochrannom obale a detektory radiácie, pokrývalo jadro reaktora niečo ako blato. Julie pomaly priplávala bližšie, s jednou rukou stále na rebríku. Zvláštny pach zosilnel na nevydržanie.
Blato na reaktore nepôsobilo ako nič, čo kedy videla. Tiahli sa ním trubičky pripomínajúce žily alebo dýchacie cesty. Miestami pulzovalo. Takže to nebolo blato.
Bolo to mäso.
Jeden z výčnelkov sa otočil k nej. V porovnaní so zvyškom nebol väčší ako malíček. Bola to hlava kapitána Darrena.
„Pomôž mi,“ povedala.

Leviatan sa prebúdza je akčné a dynamické sci-fi, ktoré nezaťažuje zbytočne komplikovanými opismi ako funguje svet budúcnosti, neobjavujú sa nezvyčajné veci, mená a slová, ktoré autori sci-fi tak radi „nadužívajú“.

Je to mix detektívky, politického trileru, sci-fi a hororu. Dynamiku podporujú svižné a neraz vtipné dialógy; výborne vykreslené postavy...jednoducho, vynikajúce medziplanetárne dobrodružstvo.

Súvisiace články