Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Mayská pyramída ako slnečný kalendár? Bola neskutočne presná
Zdielať na

Mayská pyramída ako slnečný kalendár? Bola neskutočne presná

Zdroj: FreePik

Pyramída Mesiaca v starobylom mayskom meste signalizovala osudové nebeské zmeny a dávala odpoveď na všetko. Bola schopná neuveriteľne presných meraní, ktoré obdivujú aj súčasní astronómovia.

Teotihuacán na území dnešného Mexika bol po tisíce rokov zásobárňou tajomstiev a zázrakov. Jednou z najvýznamnejších stavieb v mayskom meste je Pyramída Mesiaca, ktorá je stálym výskumným miestom archeológov a vedcov. Nedávno archeológovia urobili ďalší pozoruhodný objav. Tvrdia, že bola nielen architektonickým majstrovským dielom, ale aj slnečným kalendárom.

Zistili totiž, že pyramída a jej orientácia môžu úzko súvisieť s rovnodennosťou a slnovratom. Os pyramídy ukazuje presne na body, kde vychádza slnko pri zimnom a letnom slnovrate. Tento objav potvrdzuje hypotézu, že starí Mayovia mali veľmi dômyselné znalosti astronómie.

Výskumníci použili technológiu GPS a ďalšie moderné nástroje na presné určenie polohy pyramídy. Výsledky ukázali, že os pyramídy sa odchyľuje od presného severu o 15,5 stupňa. Táto odchýlka zodpovedá uhlu, pod ktorým sa pohybuje Slnko po oblohe pri rovnodennostiach. Vďaka tomuto vyrovnaniu pyramída predstavuje nielen dráhu Slnka, ale aj striedanie ročných období.

Okrem pyramídy Mesiaca vykazujú podobnú presnosť usporiadania aj ďalšie stavby v Teotihuacáne. Pyramída Slnka a Citadela sú tiež orientované astronomicky významným spôsobom a celé mesto bolo navrhnuté s ohľadom na astronomické javy. Výskumníci sa domnievajú, že tieto stavby slúžili ako obradné a náboženské centrá, kde sa pri rovnodennostiach a slnovratoch vykonávali špeciálne obrady.

Orientácia Pyramídy Mesiaca odhaľuje komplexné a sofistikované znalosti, ktoré ďaleko predbehli svoju dobu. Bola tiež ústredným prvkom náboženského a spoločenského života. Vedci preto teraz plánujú ďalšie výskumy, aby získali ešte hlbší pohľad na astronomické znalosti obyvateľov Teotihuacánu a kultúrne praktiky, ktoré s nimi úzko súviseli.

;

Súvisiace články