Jasno
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Smrť vo vesmíre: Čo sa stalo s telami troch astronautov?
Zdielať na

Smrť vo vesmíre: Čo sa stalo s telami troch astronautov?

Pozrite si tiež archívne video o pristátí Sojuzu na ISS.

Keď uvideli pozostatky astronautov, stuhla im krv v žilách. Ich agónia bola strašná.

Prípad dvoch astronautov uväznených vo vesmíre je v poslednom čase v centre pozornosti NASA. Hoci to mnohí ľudia nevedia, vo vesmíre už predtým zomreli traja astronauti, ktorí zahynuli na palube lode Sojuz-11 v dôsledku udusenia spôsobeného nešťastnou náhodou.

Sojuz-11 bol druhou sovietskou trojčlennou kozmickou loďou Sojuz 7K-OKSZ, ktorá sa úspešne spojila s prvou vesmírnou stanicou na svete Saljut-1. Misia sa skončila tragédiou, keď všetci traja kozmonauti prišli o život a stali sa tak jedinými ľuďmi, ktorí zahynuli vo vesmíre.

Sojuz-11 mal za úlohu dopraviť druhý tím astronautov na vesmírnu stanicu Saljut-1, aby uviedli stanicu do prevádzky a vykonali prvé technické testy. Počas misie posádka pracovala v striedajúcich sa zmenách a vykonávala technické, astronomické, meteorologické, geologické, lekárske a biologické pozorovania a experimenty.

Kozmickú loď postavila konštrukčná kancelária CKBEM (ЦКБЕМ), v súčasnosti známa ako OAO RKK Energia. Po menších úpravách bola schopná realizovať pilotované programy, prepravu nákladu a záchranné práce. 6. júna 1971 ju z kozmodrómu Bajkonur vyniesla nosná raketa Sojuz na obežnú dráhu blízku obežnej dráhe. Obežná dráha orbitálnej lode bola eliptická, s výškou od 185 do 217 kilometrov.

Kozmická loď bola schopná 14-dňovej misie bez solárnej energie, pričom využívala chemické batérie, hoci solárne panely boli stále zachované. Posádka strávila na vesmírnej stanici 22,6 dní, celkovo bola vo vesmíre 23 dní, 18 hodín a 21 minút, pričom vykonala 384 obehov okolo Zeme. Konštrukcia Sojuzu-11 bola identická s konštrukciou Sojuzu-10.

K vesmírnej stanici sa 7. júna priblížila v automatickom režime a pripojila sa ručne. Po zakotvení skontrolovali elektrické a hydraulické systémy a priechody vzduchovej komory a potom sa presunuli na vesmírnu stanicu.

Po prenose výsledkov výskumu sa 29. júna kozmická loď oddelila od vesmírnej stanice a začala program pristátia. Vyšetrovanie odhalilo, že sa nad Kármánovou hranicou otvoril bezpečnostný ventil z kabíny a astronauti sa udusili.

Dňa 30. júna kozmická loď úspešne pristála, ale posádka bola nájdená v stave bez známok života. Traja astronauti boli pochovaní pri kremeľskom múre. Po nehode bola kozmická loď prepracovaná a bolo zavedené nosenie skafandra počas štartu a návratu do atmosféry, čím sa počet členov posádky znížil na dvoch.

Misia zahŕňala uvedenie vesmírnej stanice do prevádzky, testovanie spojenia s riadiacim centrom, testovanie palubných systémov, určenie polohy vesmírnej stanice a jej vynesenie do operačnej výšky. Okrem toho sa uskutočnili geologické, meteorologické a astronomické pozorovania, ako aj biomedicínske vyšetrenia.

Posádka Sojuzu-11 - Georgij Dobrovolskij, Vladislav Volkov a Viktor Pačajev - úspešne dosiahla vesmírnu stanicu Saljut-1, kde strávila tri týždne výskumom. Po návrate však, hoci kozmická loď úspešne pristála, kozmonautov našli mŕtvych. Následné vyšetrovanie ukázalo, že ich smrť spôsobilo chybné tesnenie ventilu v pristávacom module, ktoré spôsobilo únik vzduchu z kabíny a astronauti sa udusili.

Súvisiace články