Polojasno
11°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Situácia dvoch astronautov uväznených vo vesmíre je kritická
Zdielať na

Situácia dvoch astronautov uväznených vo vesmíre je kritická

Pozrite si tiež archívne video o pristátí Sojuzu na ISS.

Cesta, ktorá mala pôvodne trvať desať dní, trvá pridlho. NASA je bezmocná, môže dôjsť k najhoršiemu?

Kapsula amerického Boeingu Starliner je stále vo vesmíre a jej návrat je stále neistý. Starliner, ktorý bol vypustený na svoj prvý skúšobný let s posádkou v júni 2024, sa stretol s viacerými technickými problémami vrátane netesností v motoroch a héliových rozvodoch, ktoré spôsobili, že dátum návratu bol niekoľkokrát odložený.

Dvaja astronauti na palube Starlinera, Barry „Butch“ Wilmore a Sunita Williams, síce nie sú v žiadnom ohrození, ale uviazli vo vesmíre na dlhší čas, ako sa pôvodne plánovalo. Inžinieri NASA a Boeingu pracujú na vyriešení problémov a vykonaní potrebných testov, aby sa posádka bezpečne vrátila na Zem. Podľa najnovších správ je najskorší možný termín návratu koniec júla, ale to ešte nie je isté.

Napriek problémom NASA a Boeing ubezpečujú verejnosť, že Wilmorovi a Williams nič nehrozí. Starliner pravidelne vykonáva potrebnú údržbu a testy vo vesmíre, aby sa vylúčila akákoľvek možná porucha pred začatím spiatočného letu. Posádka je v poriadku a v bezpečí na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), kde bude pokračovať vo svojej práci a experimentoch.

Predĺženie misie Starlineru poskytne inžinierom možnosť zozbierať viac údajov a dôkladne otestovať systémy. Pomôže to aj pri príprave na budúce misie, ktoré si budú vyžadovať dlhší pobyt vo vesmíre. Štart prvej plne funkčnej misie Starliner-1 je naplánovaný na rok 2025.

V rámci príprav na návrat budú pozemné tímy starostlivo skúmať všetky detaily, aby sa predišlo neočakávaným problémom. Na zabezpečenie návratu Starlinera prebieha testovanie motorov a héliových liniek, ako aj potrebné úpravy a opravy.

Hoci dátum návratu zostáva neistý, NASA a Boeing robia všetko pre to, aby sa Wilmore a Williams vrátili bezpečne na Zem. Inžinieri vykonajú všetky možné údaje a testy, aby posádke zabezpečili čo najbezpečnejší návrat.

Súvisiace články