Oblačno
18°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
ISS sa v roku 2031 zrúti: Dopadne do tohto mora
Zdielať na

ISS sa v roku 2031 zrúti: Dopadne do tohto mora

Pozrite si tiež archívne video o vesmírnom odpade.

NASA bude tento proces koordinovať sama.

NASA začala pripravovať plány na vyradenie z prevádzky a riadenú likvidáciu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) v roku 2031. Vesmírna stanica bude nasmerovaná v odľahlej oceánskej oblasti nazývanej "Point Nemo", ktorá je najvzdialenejšia od akéhokoľvek obývaného miesta na Zemi.

ISS je v prevádzke od roku 1998 a za tie roky priniesla mnoho vedeckých objavov. Po vyradení stanice z prevádzky sa NASA a jej partneri zamerajú na vývoj nových, modernejších vesmírnych staníc. Riadená likvidácia vesmírnej stanice zabezpečí, že vesmírny odpad bude bezpečne zlikvidovaný na dne oceánu.

Keďže moduly, ktoré tvoria ISS, sa blížia ku koncu svojej životnosti, NASA sa rozhodla spolupracovať so spoločnosťou SpaceX na vývoji a stavbe "deorbitálneho vozidla" na bezpečný návrat vesmírnej stanice na Zem.

ISS dopadne na Point Nemo, vzdialenú, neobývanú oblasť Tichého oceánu, približne 3 000 míľ od východného pobrežia Nového Zélandu a 2 000 míľ od severnej Antarktídy. Toto miesto už dlho slúži ako "vesmírny cintorín", kde sa ukladajú pozostatky starých vesmírnych prístrojov a satelitov.

Úlohou spoločnosti SpaceX bude vyvinúť kozmickú loď schopnú bezpečne vrátiť ISS na Zem. Vzhľadom na súčasný stav ISS je to náročný projekt, keďže vesmírna stanica váži takmer milión kilogramov a je príliš veľká na to, aby pri návrate do atmosféry úplne zhorela.

Vývoj a testovanie deorbitera bude trvať niekoľko rokov a demontáž vesmírnej stanice sa uskutoční v troch fázach: najprv sa demontujú solárne panely a chladiče, potom jednotlivé moduly a nakoniec sa do mora spustí hlavná konštrukcia, tzv. priehradový nosník.

Počas životnosti ISS spolupracuje päť vesmírnych agentúr - americká, európska, japonská, kanadská a ruská. Vesmírna stanica stojí približne 3,1 miliardy dolárov ročne a NASA dúfa, že pri budovaní a prevádzke budúcich vesmírnych staníc bude mať vedúcu úlohu súkromný sektor. Viaceré súkromné spoločnosti, ako napríklad SpaceX, Blue Origin, Nanoracks a Northrop Grumman, už pracujú na vlastných vesmírnych staniciach, ktoré by mali byť dokončené do konca desaťročia alebo do roku 2027.

Týmto opatrením chce NASA bezpečne a zodpovedne uzavrieť ISS a zároveň pripraviť pôdu pre budúce komerčné vesmírne stanice a aktivity na nízkej obežnej dráhe Zeme.

Život na vesmírnej stanici:

Súvisiace články