Jasno
30°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Tragický osud detí Kleopatry: O jej potomkoch vie málokto
Zdielať na

Tragický osud detí Kleopatry: O jej potomkoch vie málokto

Pozrite si tiež archívne video o Elizabeth Taylor vo filme Kleopatra.

Mohla DNA najkrajšej kráľovnej sveta prežiť až do dnešných dní?

Kleopatra, legendárna egyptská kráľovná, porodila štyri deti, ktorých osudy boli úzko prepojené s vtedajšími politickými nepokojmi. Hoci sa Kleopatra snažila zabezpečiť budúcnosť svojich detí, mocenské boje a intrigy vrhali tieň na ich osud.

Kleopatra bola dcérou egyptského faraóna Ptolemaia VI. Po otcovej smrti sa vo veku 18 rokov stala spoluvládkyňou svojho mladšieho brata. Obaja bratia sa čoskoro dostali do konfliktu a Kleopatra bola vyhnaná z Egypta. Kleopatra sa spojila s Júliom Caesarom, mocným veliteľom Rímskej republiky. S jeho pomocou sa vrátila do Egypta a porazila svojho brata. Kleopatra sa čoskoro stala Caesarovou milenkou a narodil sa im syn Ptolemaios XV. Caesar.

Po Caesarovej smrti uzavrela Kleopatra spojenectvo s Markom Antoniom, jedným z hlavných Caesarových stúpencov. Výsledkom ich vzťahu boli tri deti. Antonius a Kleopatra vybudovali rozsiahlu ríšu, ktorá zahŕňala Egypt, Grécko a časti Malej Ázie.

Kleopatrinou smrťou sa skončila vláda dynastie Ptolemaiovcov v Egypte a krajina sa stala rímskou provinciou. Legendárna postava Kleopatry žije v potomstve a inšpirovala mnohé umelecké diela.

Caesarion, záhadný princ

Kleopatrin prvorodený syn Caesarion bol potomkom Júlia Caesara. Po Caesarovej smrti sa Kleopatra pokúsila dosadiť na trón svojho syna, ale Octaviánov nástup k moci tomu zabránil. Caesarionov osud zostáva záhadou a pravdepodobne bol popravený na Octavianov príkaz.

Dvojčatá Alexandros Helios a Kleopatra Seléna

Kleopatrine dvojčatá Alexandros Helios a Kleopatra Selene, ktoré sa narodili Markovi Antoniovi, tiež stretol ťažký osud. Po páde svojich rodičov ich odviedli do Ríma, kde sa stali politickými pešiakmi Octaviana. O ich osude sa vie len málo, pravdepodobne sa nedožili dospelosti.

Ptolemaios Filadelfus, neznámy chlapec

Ešte menej sa vie o Ptolemaiovi Filadelfovi, najmladšom synovi Kleopatry a Antonia. Niektoré zdroje uvádzajú, že žil v prepychu, ale zomrel predčasne, iné tvrdia, že utiekol z Egypta a zomrel na neznámom mieste.

Kleopatrin odkaz

Osud Kleopatriných detí symbolizuje zložitosť kráľovninho dedičstva. Hoci získala obrovský vplyv a pozdvihla Egypt na úroveň mocnosti rovnocennej s Rímskou ríšou, jej deti nedokázali zachovať jej úspechy. Ich osud sa vytratil v histórii, ale ich pamiatka žije v potomstve.

Súvisiace články