Jasno
32°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Ak bolo pristátie na Mesiaci sfalšované, ako to mohli utajiť?
Zdielať na

Ak bolo pristátie na Mesiaci sfalšované, ako to mohli utajiť?

Pozrite si tiež archívne video o pristátí indickej sondy na Mesiaci.

Pristátie na Mesiaci je obľúbenou témou konšpiračných teórií. Existuje plná knižnica literatúry o tom, prečo Američania nemohli v roku 1969 pristáť na Mesiaci. Pochybovači majú oprávnené otázky a je celkom normálne očakávať hmatateľné dôkazy.

Tam, kde je silnejšia viera a presvedčenie, sú všetky dôkazy neúčinné. Mesiac je skutočne ďaleko, v priemernej vzdialenosti 384 402 kilometrov od Zeme, takže pre obyčajného smrteľníka je naozaj ťažké uveriť tomu, že sa táto vzdialenosť dá prekonať. Konšpirátori, ktorí svojim teóriám slepo veria, zmietli zo stola všetky dôkazy zverejnené NASA, každý kameň, fotografiu, film a vyvrátenie.

Teórie konšpirátorov rozobrali všetci, od oficiálnych vydaní NASA až po Mythbusters. Nikto zatiaľ nepredložil nezvratný dôkaz, že pristátie na Mesiaci bol podvod, iba teórie, prečo je to dielo filmového režiséra Stanleyho Kubricka.

Nech už si o dôkazoch myslíme čokoľvek, je na mieste sa opýtať.

AK BOLO PRISTÁTIE NA MESIACI ZINSCENOVANÉ, AKO JE MOŽNÉ, ŽE BOLO TAK DLHO UTAJOVANÉ?

Profesor oxfordskej univerzity David Robert Grimes vypracoval matematický vzorec na vyčíslenie toho, ako dlho môže byť konšpirácia utajovaná, kým sa nájde podporovateľ, ktorý celú vec prezradí. Tak to bolo aj v prípade škandálu NSA, v ktorom bývalý informátor NSA Edward Snowden odhalil, ako hlboko sa tajná služba prehrabáva v osobných údajoch ľudí.

Grimes ako vzor použil aj škandál FBI s manipuláciou s dôkazmi a utajovanie a odhalenie experimentu so syfilisom v Tuskegee. Na testovanie konšpiračných teórií používal aj údaje zo skutočného života. Zaujímalo ho, ako dlho by trvalo, kým by sa zistilo, či pristátie na Mesiaci, klimatické zmeny alebo tajomstvo, ktoré farmaceutické spoločnosti skrývajú o lieku na rakovinu, boli naozaj podvod.

V roku 1965 mala NASA 411 000 zamestnancov. Nie je možné, aby v organizácii takej veľkosti nikto nič nevyzradil, ak by sa vedel, že sa falšuje história. Čím viac ľudí vie o nejakom tajomstve, tým väčšia je pravdepodobnosť, že unikne.

Ako dlho dokáže štyristotisíc ľudí udržať tajomstvo? Grimesov vzorec ukazuje, že

AK BY BOLO PRISTÁTIE NA MESIACI PODVOD, NIEKTO V ORGANIZÁCII VEĽKOSTI NASA BY TO PREZRADIL DO 3,68 ROKA.

Najneskôr v roku 1973 by sme to už mali za sebou. A Buzz Aldrin by nemusel bojovať so skeptikmi na otvorenej ulici, pretože by sa neodvážil na ňu stúpiť.

Súvisiace články