Zatiahnuté
11°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Horor: Konzumácia mŕtvych namiesto ich pochovávania
Zdielať na
Chill

Horor: Konzumácia mŕtvych namiesto ich pochovávania

Zdroj: THE TRUSTEES OF THE NATURAL HISTORY MUSEUM, LONDON

Podľa novej štúdie Prírodovedného múzea (NHM) v Londýne archeologické a genetické dôkazy naznačujú, že kanibalizmus bol medzi Európanmi pred 15 tisíc rokmi pomerne bežný.

Vedci z múzea objavili staroveké ľudské pozostatky, ktoré vykazujú známky žuvania, a kosti zosnulých používali predkovia, ktorí praktizovali túto barbarskú praktiku, aj na výrobu nástrojov.

Príslušníci takzvanej magdalénskej kultúry žili v severozápadnej Európe v období neskorého paleolitu, približne pred 15 tisíc rokmi. Ich kanibalizmus ponúka nový pohľad na vývoj pohrebných zvykov v čase.

„Archeologické dôkazy o tom, že kanibalizmus sa v severozápadnej Európe praktizoval opakovane v krátkom časovom období, naznačujú, že bol súčasťou pohrebných praktík magdalénskeho ľudu a nie niečím, čo robili, pretože to potrebovali.“

- tvrdí Silvia Bello, paleoantropologička, vedúca výskumná pracovníčka v NHM a spoluautorka štúdie.

Stopy po žuvaní na kostiach nájdených v jaskyni identifikovali odborníci.

THE TRUSTEES OF THE NATURAL HISTORY MUSEUM, LONDON

​Stredobodom objavu je jaskyňa Gough v rokline Cheddar. Ide o známu paleolitickú lokalitu, ktorá je známa množstvom pohárov na pitie vyrobených z ľudských lebiek, ktoré sa tu našli. V jaskyni bolo objavených aj viac ako 100 ľudských kostí, ktoré vykazujú známky žuvania. Vedci sú presvedčení, že tento druh kanibalizmu bol súčasťou pohrebného rituálu a bol bežný v celej severozápadnej Európe. Zaujímavé je, že ho praktizovali všetky skupiny geneticky príbuzné magdalénskym.

Kanibalistické pohreby nakoniec zanikli, pretože magdalénsky ľud bol vytlačený inou skupinou, epigravettienskou kultúrou, ktorá už kanibalizmus nepraktizovala a zaviedla pohrebné obrady podobné tým dnešným.

Kanibalizmus sa teda z každodenného života Európanov vytratil v dôsledku výmeny obyvateľstva.