Skoro jasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Prečo majú chlapi bradavky? Vieme odpoveď!
Zdielať na
Chill

Prečo majú chlapi bradavky? Vieme odpoveď!

Zdroj: FreePik

Táto otázka je možno ešte staršia ako tá, či mal Adam pupok. Touto otázkou sa zaoberali Aristoteles aj Darwin, pričom Darwin dal mylnú odpoveď, že naši predkovia mohli byť androgýnni, to znamená, že obe pohlavia boli schopné vylučovať mlieko a dojčiť potomstvo, ktorého pozostatkom je mužská bradavka.

Skutočným dôvodom však je, že počas embryonálneho vývoja sa prsné tkanivo vyvíja skôr, približne v štvrtom až šiestom týždni, ako by 23. pár chromozómov rozhodol o pohlaví potomka. Zaujímavé je, že u pomerne veľkého počtu cicavcov samce nemajú bradavky napriek tomu, že rovnaký mechanizmus funguje u samcov v embryonálnom veku.

Napríklad u myší sa u potomkov vyvíja mliečne tkanivo a s ním aj bradavka, ale o niekoľko dní neskôr začne myš produkovať proteín PTHrP, ktorý u samcov spúšťa hormonálny proces, ktorý rozkladá už vybudované tkanivo. V tomto ohľade sú teda myši pokročilejšie ako ľudia.

Prečo sa rovnaký proces nevyskytol aj u ľudí? Evolučná výhoda prsníkov bez bradaviek u samcov by pravdepodobne nebola taká veľká, ako by bol energetický prínos organizmu na odbúravanie už vytvoreného tkaniva. Takže odpoveď na otázku, prečo majú muži bradavky, je, lebo ich majú aj ženy.

Súvisiace články

Najčítanejšie