Skoro jasno
15°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Izraelská špeciálna jednotka na záchranu rukojemníkov: Sajeret Matkal
Zdielať na
Chill

Izraelská špeciálna jednotka na záchranu rukojemníkov: Sajeret Matkal

Zdroj: Pixabay

Jedna z najtvrdších izraelských jednotiek, Sajeret Matkal, ktorá vznikla podľa vzoru britskej SAS a je známa svojimi operáciami na záchranu rukojemníkov, by mohla zohrať úlohu v súčasnej vojne.

Jednotka Sajeret Matkal sa najviac preslávila počas slávnej záchrany rukojemníkov v Entebbe: v roku 1976 bol nálet na Entebbe (oficiálny kódový názov: operácia Thunderbolt) izraelskou vojenskou misiou, ktorá sa začala v reakcii na únos letu Air France palestínskymi a krajne ľavicovými nemeckými ozbrojencami. Únoscovia, ktorých podporoval ugandský diktátor Idi Amin, požadovali prepustenie uväznených ozbrojencov.

Po krátkom zvažovaní sa Izrael rozhodol rukojemníkov zachrániť. Izraelské komando priletelo do Ugandy a úspešne zachránilo 102 zo 106 rukojemníkov počas nočnej operácie, počas ktorej izraelské sily zabili všetkých únoscov a 45 ugandských vojakov a zničili niekoľko vojenských lietadiel. Zaujímavé je, že pri operácii prišiel o život len jeden izraelský vojak, vtedajší veliteľ Sajeret Matkal Yonatan Netanyahu, ktorý bol bratom súčasného izraelského premiéra Benjamina Netanyahua. Celkovo však táto operácia znamenala pre Izrael významné víťazstvo.

Minulosť

Samotný názov jednotky sa do slovenčiny prekladá ako "veliteľská spravodajská jednotka" - a ako taká patrí pod Riaditeľstvo vojenskej spravodajskej služby (Aman) Generálneho štábu Kahalu (Izraelské obranné sily), na rozdiel od ostatných spravodajských jednotiek. Niekedy sa označuje aj jednoducho ako jednotka.

Jednotka bola založená v roku 1957 podľa vzoru britskej SAS a pôvodne bola vytvorená na vykonávanie tajných spravodajských misií na nepriateľskom území. Jej existencia bola oficiálne uznaná až v roku 1980. Zaujímavosťou je, že ako prvá začala používať UZI.

Postupom času však SM získala väčšie medzinárodné uznanie vďaka úspešným operáciám na záchranu rukojemníkov - okrem spomínanej operácie v Entebbe v roku 1976 stojí za zmienku aj operácia s lietadlom Sabena v roku 1972. Žiaľ, nie všetky misie boli úspešné; jedna záchrana v roku 1974 sa skončila tragickou smrťou rukojemníkov.

Okrem záchrany rukojemníkov sa SM podieľala aj na protiteroristických operáciách a atentátoch. Komando Ehuda Baraka, neskoršieho izraelského premiéra, viedlo v roku 1973 nálet v Libanone, pri ktorom zavraždili troch palestínskych vodcov. Jednotka sa podieľala aj na niekoľkých významných atentátoch vrátane vraždy vodcu OOP Abú Džiháda v roku 1988, ale zohrala aj úlohu pri likvidácii pašovania zbraní počas druhej libanonskej vojny v roku 2006 a pred začiatkom operácie Sad v roku 2007 uskutočnila prieskumné misie v Sýrii.

V roku 2003 sa jednotka stala stredobodom menšieho domáceho škandálu, keď 13 jej členov podalo vtedajšiemu premiérovi Arielovi Šaronovi demisiu s tvrdením, že sa podieľali na "represívnom obsadzovaní územia".

Výcvik

Nábor bol od začiatku veľmi selektívny, ale z dôvodu bezúhonnosti bol založený aj na osobných kontaktoch a odporúčaniach. V 70. rokoch bola jednotka otvorená dobrovoľníkom, kandidáti prešli prísnym výberovým procesom a boli tiež vyšetrovaní lekármi a psychológmi.

Na to, aby sa regrúti riadne kvalifikovali, potrebovali výnimočnú lekársku, psychotechnickú kvalifikáciu. Intenzívny dvojročný výcvikový kurz kladie dôraz na zručnosti, ktoré sú kľúčové pre prežitie za nepriateľskými líniami, vrátane boja v meste, zneškodňovania bômb, taktickej streľby, navigácie, prieskumu a nekonvenčnej taktiky útoku. Súčasťou výcviku je aj veľmi náročné pochodové cvičenie v dĺžke 120 - 150 kilometrov, nazývané "Baretový pochod", ktoré sa tak nazýva preto, že tí, ktorí ho absolvujú, môžu získať čiernu čiapku ("baret").

Vojaci SM sú tiež cvičení na vykonávanie pechotných, výsadkových, protiteroristických a diaľkových prieskumných hliadkových činností. Jedinečné pre IDF (skratka pre izraelskú armádu) je, že regrúti absolvujú aj individuálne navigačné cvičenia. Ku koncu výcviku prichádza skutočná "nepríjemnosť", keď sú regrúti vysadení do simulovaného zajatia, ktoré zahŕňa náročné výsluchy a prekonávanie fyzických a psychických problémov.

Po absolvovaní kurzu vojaci absolvujú dôstojnícky výcvik a zaviažu sa k ďalšej 36-mesačnej službe. Mnohí z nich počas služby pokračujú aj vo vysokoškolskom vzdelávaní.

Napriek tomu, že príslušníci jednotky majú vlastné odznaky, z bezpečnostných dôvodov ich nesmú nosiť. Takto sa však teraz operátori SM dajú identifikovať - že nenosia odznak.

Sajeret Matkal v súčasnej vojne

Hamas tvrdí, že zadržiava približne 130 ľudí vrátane osôb, ktoré nie sú Izraelčanmi a ktoré by použili ako ľudské štíty na odrazenie izraelských útokov. Predpokladá sa, že rukojemníci sa nachádzajú na rôznych miestach, ako sú tunely, obytné budovy a vojenské základne.

Odborníci však tvrdia, že práve vzhľadom na veľký počet rukojemníkov môže existovať určitá pravdepodobnosť úniku informácií o ich pobyte. Aj napriek týmto informáciám je však evakuácia stále riskantným cvičením a, žiaľ, sú pravdepodobné obete. Jeden z navrhovaných scenárov je, že SM by viedla záchranu rukojemníkov, zatiaľ čo Izrael by odvrátil pozornosť Hamasu veľkou pozemnou inváziou. Ako povedal Avner Avraham, bývalý dôstojník izraelskej spravodajskej služby Mossad: 

"Keď máte 100 až 130 rukojemníkov, nie je ľahké ich ukryť. Myslím si, že budeme zbierať informácie z týchto miest. Je to však veľmi komplikované, veľmi ťažké. Bude to trvať dlho a, bohužiaľ, stratíme ľudí."

Súvisiace články