Skoro jasno
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Záhadný objav pri výstavbe plynovodu: Nález vydesil robotníkov na smrť!
Zdielať na
Chill

Záhadný objav pri výstavbe plynovodu: Nález vydesil robotníkov na smrť!

Zdroj: FreePik

Hlavné mesto Peru má bohatú históriu, ale najväčšie poklady, ktoré ešte neboli objavené, zostávajú ukryté pod ulicami mesta.

Náhodný objav v Lime nebol pre miestnych archeológov až takým prekvapením, pretože pozostatky historických období sú pri opravovaní a modernizácii podzemných potrubí a kanalizačných systémov bežné. To isté však o sebe nemohli povedať zamestnanci plynárenskej spoločnosti, ktorí boli v šoku a zažili strach a hrôzu počas spontánneho výkopu pohrebiska, kde sa našlo osem múmií v zachovalom stave.

Peruánsky archeológ Jesus Bahamonde uviedol, že prevádzkovateľ v súvislosti s rozširovaním plynovodného systému objavil za posledných 19 rokov viac ako 1 900 rôznych archeologických nálezov vrátane múmií, keramiky a textílií, informoval časopis Phys Science.

V meste sa nachádza aj viac ako 400 významných archeologických nálezísk, ktoré sú roztrúsené po celom meste, ale väčšinou tam, kde sa nachádzajú hlinené stavby známe ako "huacas" v domorodom kečuánskom jazyku, postavené na vrchole kopcov považovaných za posvätné miesta. Počet pamiatok nie je prekvapujúci. Oblasť, ktorá je dnes Limou, bola viac ako 10 tisíc rokov obývaná kultúrami z obdobia pred Inkov, potom samotnou ríšou Inkov a nakoniec koloniálnou kultúrou, ktorú sem priniesli španielski dobyvatelia v roku 1535.

Archeológovia sa domnievajú, že súčasné vykopávky naznačujú, že nálezy patria kultúre Ichma, ktorá sa datuje do 15. storočia nášho letopočtu. Výskumníci sa domnievajú, že pozostatky pochádzajú z obdobia pred kultúrou Inkov Ichma, ktorá sa vyvinula okolo roku 1100 pred n. l. a rozšírila sa v údoliach dnešnej Limy, až kým sa koncom 15. storočia nestala súčasťou ríše Inkov.

Archeológovia identifikovali okolo tiel fajky na fajčenie ópia, ručne vyrobené cigarety, obuv, čínske hracie karty, peruánsku striebornú mincu vyrazenú v roku 1898 a pracovnú zmluvu z roku 1875, napísanú v španielčine.