Polojasno
10°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
V Kazachstane objavili pyramídu: Vedcov šokovalo, čo v nej objavili
Zdielať na

V Kazachstane objavili pyramídu: Vedcov šokovalo, čo v nej objavili

Pozrite si tiež archívne video o expedícii v Kazachstane.

Vedci sú šokovaní, že našli pyramídu, ale nie v krajine, kde sa pyramídy zvyčajne nachádzajú. Ešte prekvapujúcejšie bolo to, čo objavili vo vnútri.

Vedci objavili novú pyramídu na nečakanom mieste na svete. Táto pyramída z doby bronzovej sa nenašla v Egypte, ale na území dnešného Kazachstanu. Ide o významný objav, pretože štruktúra tejto stavby sa nepodobá na nič, čo sa v tejto oblasti našlo predtým.  Euroázijská step, kde sa nachádza dnešný Kazachstan, zohrávala v dobe bronzovej ústrednú úlohu. Ide o historické obdobie medzi rokmi 3300 pred n. l. a 1200 pred n. l., keď sa vyrábali a používali bronzové nástroje.

Stavba záhadnej pyramídy sa datuje do 2. storočia pred n. l.

Bola postavená s veľkou precíznosťou v porovnaní s egyptskou pyramídou, ale táto je šesťuholníková namiesto obdĺžnikovej. Medzi doskami je osem radov trinásťmetrových kameňov a uprostred niekoľko kruhov.

Pri skúmaní pyramídy vedci objavili na stenách prekvapivé kresby. Na stenách sa objavilo niekoľko domácich zvierat, ale najdominantnejšie boli vyobrazenia koní. To viedlo vedcov k záveru, že kone boli v tom čase prvýkrát domestikované v Kazachstane.

Domestikácia koní bola významným prelomom v histórii ľudstva.

Kone umožnili ľuďom cestovať na väčšie vzdialenosti a uľahčili prepravu potravín a tovaru. V tomto období bola obchodná cesta cez Euráziu známa ako "Hodvábna cesta", ktorá viedla od druhého storočia do polovice 15. storočia.

Po objavení pyramídy vedci našli aj keramiku, zlaté ženské náušnice a ďalšie šperky. Okrem toho o mimoriadne vysokom kulte koňa svedčí aj nález konských kostí v zemi vedľa kamennej stavby. To potvrdzuje, že človek bol na toto zviera mimoriadne naviazaný. 

Súvisiace články