Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Geológovia našli uprostred Afriky niečo alarmujúce: Zmení sa celá planéta?
Zdielať na
Chill

Geológovia našli uprostred Afriky niečo alarmujúce: Zmení sa celá planéta?

Zdroj: NASA

Ak sa teória geológov potvrdí, Zem bude po určitom čase vyzerať inak.

Náš domov, Zem, sa neustále mení, ale nie vždy si tieto zmeny všimneme, pretože sú také malé. Zmeny sú pre planétu prirodzené, keďže tektonické dosky sa neustále pohybujú, čo je jeden z dôvodov, prečo Zem vyzerá tak, ako vyzerá dnes, a ako sú rozložené kontinenty – preto si môžeme byť istí, že o niekoľko miliónov rokov našu planétu sotva spoznáme.

Geológovia už dlho pozorujú správanie Zeme a pohyb tektonických dosiek. Zdá sa, že teraz urobili objav, ktorý je znepokojujúci a vzrušujúci zároveň, pretože sme svedkami procesu, ktorý môže čoskoro úplne zmeniť vzhľad našej planéty – a, samozrejme, aj spôsob života ľudí, pretože je nebezpečný.

Podľa geológov sa uprostred Afriky vytvára nový oceán a očakáva sa, že sa celý kontinent rozdelí na dve časti.

Odborníci našli presné miesto v Afrike, kde sa stretávajú tri tektonické dosky a kde sa kontinent začal deliť. Kráter dlhý približne 56 kilometrov sa zväčšuje už nejaký čas a geológovia ho prvýkrát objavili v roku 2005, len si neboli istí, čo to je.

University of Rochester

​Predpokladá sa, že severná Afrika sa nakoniec stane samostatným kontinentom a už teraz sa od zvyšku dnešnej Afriky vzďaľuje približne o 2,5 centimetra ročne. Aj keď sa to laikovi nemusí zdať veľa, ale je to tak a oplatí sa tieto zmeny sledovať - aj keď to môže trvať milióny rokov, kým to bude naozaj veľkolepé.

Súvisiace články