Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Senzačný objav odhaľuje tajný život na záhadnom Saturnovom mesiaci
Zdielať na
Chill

Senzačný objav odhaľuje tajný život na záhadnom Saturnovom mesiaci

Zdroj: NASA/JPL/Space Science Institute

Zatiaľ sa na Encelade nemusíme báť mimozemšťanov z filmov o Votrelcoch, ale Saturn a jeden z jeho mesiacov skrývajú mnohé tajomstvá, ktoré sú takmer výlučne domnienkami a vedeckými úvahami.

Ľudstvo sa dlhodobo nevie vyrovnať s otázkou: Sme naozaj sami? Odpoveď je podľa zákona veľkých čísel takmer určite nie, ale je otázne, či sa v našej Slnečnej sústave nachádza iná forma života na báze uhlíka. Vedci a výskumníci sa na túto otázku snažia odpovedať už desaťročia na základe meraní, vzoriek a výpočtov, ale je nepochybné, že nie je možné dospieť k spoľahlivému záveru, kým na vlastné oči (alebo aspoň pomocou vyslanej sondy) neuvidíme rukolapné dôkazy.

Asi sa nemusíme obávať, že by sme v rámci Slnečnej sústavy narazili na formy života podobné tomu nášmu na Zemi, ale existencia mikroskopických, bunkových foriem života je celkom predstaviteľná. Každý rok to načrtne tím vedcov. A tak je to aj na stránkach IFL Science. Dôležité je vedieť základné informácie Enceladu. Malé, sotva 500 km dlhé teleso objavili Hershelovci približne v 18. storočí. A vďaka sonde Cassini dnes vieme, že na šiestom najväčšom Saturnovom mesiaci sa nachádza ľadový svet.

Už vieme, že pod povrchovým ľadom sa môžu nachádzať životaschopné oceány a moria spolu s gejzírmi a sopečnou činnosťou. Štúdia v skutočnosti ukazuje, že kolobeh vody na Encelade je takmer určite symbiotický so Saturnovým prstencom "E", ktorý "obýva" vďaka smeru prúdenia vody a tepelnej sile. V skutočnosti mohol celý prstenec vzniknúť hydrotermálnou činnosťou a dokázal prežiť milióny rokov. Enceladus, ktorý je napriek svojej veľkosti veľmi aktívny, vďačí podľa vedcov za svoju aktivitu zvláštnej cyklickosti svojej eliptickej dráhy okolo Saturnu.

Merania sondy Cassini v prstenci "E" teraz odhalili emisie, ktoré jasne poukazujú na chemické zlúčeniny naznačujúce možnú formu života na Encelade. Samozrejme, pod jeho vodnatým povrchom, chráneným ľadom, pod ochranou pred atmosférou v okolí jeho pólov.

Súvisiace články