Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Áno, čierne diery môžeme použiť na cestovanie v čase
Zdielať na
Chill

Áno, čierne diery môžeme použiť na cestovanie v čase

Zdroj: Unsplash

Teoreticky možno čiernu dieru skutočne považovať za stroj času vo vesmíre, ktorý nám umožňuje cestovať do budúcnosti aj minulosti, ale jej využívanie má niekoľko nezanedbateľných prekážok.

Čierne diery, tieto masívne objekty, ktorých gravitačná sila nemôže uniknúť gravitačnej sile svetla, už dlho pútajú predstavivosť vedcov a širokej verejnosti. Vo vedeckej fantastike sú však čierne diery niečím viac: sú to vesmírne stroje času, ktoré nám umožňujú cestovať do minulosti a budúcnosti - ale aká je skutočnosť? Tejto otázke sa venoval Sam Baron, profesor na Austrálskej katolíckej univerzite, v článku uverejnenom vo viacerých publikáciách vrátane Live Science, ktorého obsah tu stručne uvádzame.

Najprv začnime od základov: čo je to čierna diera? Zjednodušene povedané, ide o výnimočné masívne teleso, ktoré vzniká pri kolapse umierajúcej hviezdy. Ako sme už spomenuli, sú známe predovšetkým pre svoje neuveriteľne silné gravitačné polia, také silné, že im nedokáže uniknúť ani svetlo - práve preto sa nám javia ako "čierne", pretože z nich nedokážeme zachytiť žiadne svetlo.

Podľa Einsteinovej všeobecnej teórie relativity majú hmota a energia zvláštny vplyv na vesmír, ohýbajú a rozťahujú samotný priestor. Gravitačné pole čiernej diery však už vytvára v priestore akési "údolie", ako keď položíte delovú guľu na mäkkú podložku a predmety, ktoré sa k nej priblížia, sa "kotúľajú" do tohto údolia. Bod, kde je údolie také strmé, že svetlo nemôže uniknúť, sa nazýva horizont udalostí.

Ak teda majú čierne diery takú veľkú hmotnosť a také silné gravitačné pole, dajú sa využiť na cestovanie v čase? Teoreticky je teda odpoveď áno. Koncepcia využívania čiernych dier na cestovanie do budúcnosti je už nejaký čas všeobecne prijímaná vedcami, pretože silné gravitačné pole čiernej diery spôsobuje, že čas pre blízke objekty plynie pomalšie. Ak by sme napríklad leteli v blízkosti čiernej diery, čas by pre nás plynul pomalšie ako pre niekoho na Zemi - čo by nám umožnilo skočiť v čase dopredu.

Čo tak cestovať späť v čase? Tu je situácia trochu zložitejšia. Gravitačné pole čiernej diery je také silné, že dokáže ohýbať čas a spôsobuje, že sa čas vracia späť, čím vzniká časová slučka - v podstate "stroj času". V slučke známej ako uzavretá časová krivka by bolo možné cestovať priestorom, začínajúc v budúcnosti a končiac v minulosti.

To všetko znie sľubne, ale pri samotnej realizácii sa vyskytuje niekoľko problémov. V prvom rade môžeme takto cestovať len do minulosti samotnej čiernej diery, čo je, samozrejme, veľmi zaujímavé z vedeckého hľadiska, ale nebolo by možné na tom založiť sci-fi román. To tiež znamená, že ak čierna diera vznikla po období, ktoré chceme navštíviť, nemôžeme sa do nej vrátiť. Po druhé, a to je, žiaľ, v súčasnosti najpálčivejší problém: dosiahnuť čiernu dieru je s našimi súčasnými technológiami mimoriadne ťažké, ak nie priam nemožné. A aj keby sa nám nejako podarilo priblížiť sa k čiernej diere, museli by sme prekročiť horizont udalostí, aby sme vstúpili do uzavretej časovej krivky, čo by pravdepodobne neznamenalo cestovanie v čase, ale náš pochmúrny, hoci veľmi efektný zánik.

Teoreticky by sa teda čierna diera dala použiť ako stroj času vo vesmíre, ale len s veľkými obmedzeniami a s technológiou, ktorá je pre nás len nesplniteľným snom. Okrem toho by sme museli pochopiť fungovanie čiernych dier lepšie ako teraz, aby sme vôbec mohli začať uvažovať o takomto druhu cestovania v čase.

Súvisiace články