Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Máme dôkaz: Pred 230 tisíc rokmi existoval vyspelejší druh, než je moderný človek
Zdielať na
Chill

Máme dôkaz: Pred 230 tisíc rokmi existoval vyspelejší druh, než je moderný človek

Zdroj: Pixabay

Mal úžasné vedomosti.

Používanie ohňa zohralo dôležitú úlohu vo vývoji človeka. Pečené mäso pomáhalo zväčšovať objem mozgu, znižovať počet chorôb, poskytovať teplo a odrádzať predátorov.

Podľa dnešného názoru sa oheň začal vedome používať pred 50 - 70 000 rokmi u Homo sapiens, keď sa tento druh rozšíril. Pravdepodobne objavili toto veľké poznanie náhodou, úderom blesku, lesným požiarom a uvedomením si, že oheň a varenie by mali používať aj oni.

Teraz však našli aj dôkaz, že Homo naledi, objavený až v roku 2015, mohol používať oheň. Tento dávno vyhynutý druh človeka bol nízkeho vzrastu a malej telesnej hmotnosti, s objemom mozgu podobným australopitekovi, čo znamená, že dnes by bol viac opicou ako človekom.

Zdá sa však, že oheň sa používal už pred 230 tisíc rokmi, čo je prekvapujúci objav. Podľa nálezov z Južnej Afriky teda Homo sapiens určite nebol v tejto oblasti prvý, alebo, ak chcete, vtedy existovali vyspelejšie druhy.

Jedinci Homo naledi museli udržiavať oheň v jaskyni kontrolovaným spôsobom, čiže ho nejakým spôsobom zapálili a potom nepretržite živili. V tom čase to znamenalo skutočný technologický prielom, aj keď dnes by sme ho možno mávnutím ruky odmietli.

"Dá sa s dostatočnou istotou povedať, že tento ľudský druh s malým mozgom, Homo naledi, ktorý zdieľal niektoré časti Afriky s Homo sapiens, používal oheň na najrôznejšie účely,"

- potvrdil trochu záhadne jeden z archeológov. V spomínanej jaskyni boli nájdené pozostatky 15 jedincov, ktoré sa mohli zachovať až do súčasnosti, pretože do jaskyne vedie 250 metrov dlhá chodba, ktorá je v súčasnosti 30-40 metrov pod úrovňou terénu.

Súvisiace články