Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kráľovná, Jej život: Skvelý životopis Alžbety II.
Zdielať na
Chill

Kráľovná, Jej život: Skvelý životopis Alžbety II.

Zdroj: Ikar

Renomovaný životopisec Andrew Morton v knihe Kráľovná, Jej život podrobne opisuje príbeh ženy neochvejnej sebadisciplíny, na ktorú budú ľudia dlho spomínať ako na matku a starú matku Veľkej Británie, a tiež ako na jednu z najväčších panovníčok modernej éry.

Je to veľmi skúsený životopisec – na konte už má životopisy princeznej Diany, princa Williama a Kate, ale tiež celebrít ako Tom Cruise, Angelina Jolie, Madonna, či Príbeh Moniky Lewinskej.

Kniha mapuje veľmi pútavým a zaujímavým štýlom život anglickej princeznej a neskôr kráľovnej Alžbety. Od detstva, ktoré prežila pri milujúcom otcovi kráľovi Jurajovi VI. Až po smrť manžela princa Philipa a plánované 70 výročie na tróne.
Rodina ju odmalička oslovovala Lilibet a od útleho detstva ju pripravovali na úlohu kráľovnej, ktorej – ako vieme – sa zhostila absolútne dokonale.

Vypočujte si úryvok.
Z knihy číta Vlado Kobielsky:

Veľká časť knihy je venovaná princeznej Diany a jej tragickej smrti, čo bolo jednou z najdramatickejších období v živote kráľovskej rodiny. V závere sa autor venuje aj vnukom Williamovi a Harrymu, a jej vzťahu k nim. Vo Williamovi a jeho manželke Kate videla kráľovná budúcnosť kráľovskej dynastie. Autor biografie neobišiel ani udalosti týkajúce sa princa Harryho a jeho manželky Meghan po tom, ako odišli z kráľovského dvora.

Čitateľky určite zaujmú pasáže o garderóbe kráľovnej, či jej každodenných zvykoch a rituáloch. A autor cituje aj viaceré osoby blízke kráľovskej rodine, ich poradcov, či ďalších rodinných príslušníkov, čím celý životopis získava ešte viac na komplexnosti, vecnosti a autenticite.

Ak hľadáte knihu o kráľovnej Alžbete II., tak táto od Andrew Mortona je presne to pravé. Pútavá, dobre napísaná, takže tých 370 strán zlupnete ako malinu.

To je Kráľovná, Jej život z vydavateľstva Ikar.

Súvisiace články