Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Čínski vedci sa domnievajú, že narazili na rádiové signály mimozemskej civilizácie
Zdielať na
Chill

Čínski vedci sa domnievajú, že narazili na rádiové signály mimozemskej civilizácie

Zdroj: Wikimedia

Existuje však veľká šanca, že ide o obyčajné rušenie rádiového signálu– teraz skúšajú vylúčiť to druhé vysvetlenie.

Čínsky Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope (FAST) je najväčší rádioteleskop na svete a zároveň najcitlivejší – tento prístroj hrá dôležitú úlohu pri hľadaní mimozemských civilizácií, čo je jeden z piatich najdôležitejších vedeckých cieľov. Teleskop FAST je vhodnejší na hľadanie mimozemských civilizácií ako nedávno zrútené observatórium Arecibo v Portoriku - bývalý rádioteleskop používaný v minulosti na hľadanie známok inteligentného života prichádzajúceho z vesmíru. Je to preto, že FAST je väčší, dvakrát citlivejší a dokáže prijímať signály z oveľa širšieho pásma na oblohe. Ako uviedol jeden čínsky výskumník, extrémne vysoká citlivosť FAST v nízkofrekvenčnom rádiovom pásme hrá obzvlášť dôležitú úlohu pri lokalizácii mimozemských civilizácií.

Futurism uvádza, že skupina čínskych vedcov, ktorí skúmali vzdialené exoplanéty a hľadali známky života, tvrdila, že narazila na „podozrivé stopy“, ktoré mohli pochádzať od mimozemskej civilizácie. Vedci však tvrdia, že pri vyvodzovaní záverov je zatiaľ potrebná opatrnosť.

Podľa Andrewa Jonesa, reportéra špecializovaného na čínsky vesmírny program, je teda súčasťou objavu jeden z podozrivých znakov, na ktoré výskumníci narazili v sérii údajov monitorujúcich exoplanéty z roku 2019. Novinár však povedal, že je lepšie byť pri tomto objave opatrný. Je to preto, že aj čínski výskumníci uznávajú, že šanca, že za všetkým je rádiové rušenie, je vysoká. Futurizmus dodáva, že keďže toto všetko ešte nebolo publikované vo forme oficiálnej štúdie (v neposlednom rade štúdie, ktorá tiež prešla procesom hodnotenia), je obzvlášť nutné s týmito informáciami  zaobchádzať opatrne.

Každopádne je výskumný tím nadšený a jeden z výskumníkov sa tiež vyjadril, že si myslí, že ide pravdepodobne o znaky cudzej civilizácie, no pre krátkosť času sa to zatiaľ nepodarilo jednoznačne potvrdiť.

Súvisiace články