Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Cudzinci si hromadne rezervujú ubytovanie vo vojnou zmietanej Ukrajine
Zdielať na
Chill

Cudzinci si hromadne rezervujú ubytovanie vo vojnou zmietanej Ukrajine

Zdroj: Twitter/Dani Klein

Aj keď je ťažké si predstaviť, že niekto vážne uvažuje o návšteve Ukrajiny v posledných dňoch, údaje Airbnb ukazujú, že rezervácie uskutočnené na ich stránkach stále lámu rekordy: napríklad minulú stredu a štvrtok bolo vo vojnou zmietanej Ukrajine rezervovaných 61 tisíc nocí za dva dni.

Samozrejme, aktuálna popularita Ukrajiny nie je spôsobená tým, že práve teraz všetci premýšľajú o návšteve východoeurópskej krajiny, ale preto, že používatelia sa snažia darovať peniaze obyvateľom krajiny, ktorí zápasia s problémami. Kde iniciatíva vznikla, je ťažké povedať, ale článok The Guardian sa zmieňuje o príspevku na Twitteri z 3. marca, ktorého autor zdieľal so svetom správu majiteľke domu v Kyjeve.

"Ahoj, Mária! Moja žena a ja sme si rezervovali vašu nehnuteľnosť na týždeň – ale, samozrejme, neprídeme. Urobili sme to len preto, aby ste získali nejaké peniaze. Prial by som si, aby sme mohli urobiť viac, aby sme pomohli vám a ľudu Kyjeva," napísal muž, ktorý sa podpísal ako Mario, a ktorý krátko nato dostal správu od majiteľky nehnuteľnosti, ktorá bola veľmi vďačná za kreatívny dar.

Táto myšlienka sa mnohým zapáčila a populárny tweet už dosiahol vyše 2 900 lajkov. Mnohí uviedli, že urobili to isté a rezervovali si byt na prenájom v Ukrajine na dlhšie či kratšie časové obdobie. V odpovedi na otázku NPR Airbnb prezradila, že minulú stredu a štvrtok bolo v Ukrajine zaregistrovaných celkovo 61 tisíc nocí, čo predstavuje rezervácie v hodnote približne 2 milióny dolárov. Služba zdieľania ubytovania rýchlo reagovala na iniciatívu miestnych obyvateľov a oznámila, že rezerváciám na Ukrajine nebude účtovaný transakčný poplatok, ktorý sa zvyčajne pohybuje od 3 do 15 percent, takže peniaze pôjdu výlučne majiteľom bytov na prenájom.

Samozrejme, odznela námietka, že majitelia domov Airbnb nemusia patriť k najodkázanejšej skupine, ale podľa jedného zo zúčastnených sa snažia použiť dary na pôvodný účel. Katerina Marťuševa dohliada na 30 bytov v hlavnom meste, ktorých majitelia žijú v zahraničí a väčšinou nie sú ukrajinskými občanmi, ale keďže tiež chápu, že peniaze prichádzajú ako dar, v tejto situácii si ich ani nenárokujú. Namiesto toho použije peniaze na to, aby šesťčlenný personál, ktorý pre ňu pracoval v čase mieru, dostával svoj plat aj naďalej a tiež podporuje starších susedov pri nákupe potravín a doprave, ktorých ceny na Ukrajine prudko vzrástli. Marťuševa dodala, že okrem finančnej podpory pre nich tiež veľa znamená, že vďaka týmto darom cítia oveľa viac solidaritu ľudí, čo je pre nich v týchto ťažkých časoch veľkou podporou.

Airbnb sa snaží pomôcť Ukrajincom aj inými spôsobmi. V pondelok oznámila, že poskytne bezplatné ubytovanie pre stotisíc ľudí, ktorí boli nútení kvôli vojne utiecť do zahraničia. Vyplnením formulára dostupného v slovenčine na webovej stránke Airbnb môže ktokoľvek ponúknuť svoj byt na tento účel a môže tiež darovať peniaze na podporu ubytovania utečencov prostredníctvom Airbnb. Ponúkané ubytovanie nie je k dispozícii priamo na Airbnb, ale je distribuované neziskovými partnerskými organizáciami spoločnosti tým, ktorí to potrebujú. Airbnb ručí majiteľom v zmluve o poistení nehnuteľnosti a ochrane pred poškodením vo výške jedného milióna dolárov, že neutrpia žiadne materiálne škody, ak ponúknu svoj príbytok. 

Súvisiace články