Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
S touto technikou dokázali americkí stíhací letci zaspať do dvoch minút
Zdielať na
Chill

S touto technikou dokázali americkí stíhací letci zaspať do dvoch minút

Zdroj: Unsplash

Fungovalo to na 96 percent. Môže vám to tiež pomôcť.

V druhej svetovej vojne malo americké letectvo vážne obavy o dostatočné množstvo spánku svojich pilotov. Ich nevyspatosť totiž mohla vďaka nepresnosti ohroziť ich samotných a tiež kolegov.

Preto bolo pre pilotov veľmi dôležité mať dostatok času na spanie.

​Armáda sa obrátila na experta Bud Wintera, ktorý vyvinul metódu, ktorá by mohla pomôcť „naučiť“ pilotov zaspávať rýchlejšie. Bývalý tréner amerického futbalu spolupracoval na tejto metóde s profesorom psychológie, aby sa jeho hráči uvoľnili a podávali lepšie výkony pod tlakom.

Winter pri pilotoch uplatnil rovnakú metódu. Po šiestich týždňoch tréningu zaspalo 96 percent pilotov za 120 sekúnd, aj keď podmienky na spanie neboli práve ideálne. Zaspali dokonca, aj keď si predtým dali kávu. Dokonca posediačky.

​Ak to pomohlo pilotom, mohlo by vám to pomôcť tiež. Funguje to nasledovne:

  1. Urobte si pohodlie

Ak ležíte v posteli, už nemusíte. Ak nie, pokúste sa nájsť čo najpohodlnejšiu polohu.

  1. Uvoľnite svoju tvár

Na našej tvári je 43 svalov a keď sme v strese, stiahnu sa, pracujú a zabraňujú spánku. Ak sa vám podarí uvoľniť vašu tvár, poviete tým vášmu telu, že je všetko v poriadku. Uvoľnite jazyk, svaly tváre, čelo, žuvacie svaly, uši, očné viečka.

  1. Spustite ramená

Zhlboka sa nadýchnite a vypustite vnútorné napätie. Podobne si uvoľnite ruky a dlaň.

  1. Uvoľnite nohy

Poďme najprv na pravú nohu: stehná, kolená, lýtka, členky, chodidlá, prsty. Úmyselne ich všetky uvoľnite. Urobte to aj na ľavej strane. Medzitým sa uistite, že časti, ktoré boli predtým uvoľnené, nie sú znovu napnuté.

  1. Vyčistite svoju myseľ na 10 sekúnd

Pre tých, ktorí nemeditujú, to môže byť problém. Po niekoľkých sekundách myseľ odchádza a prichádzajú myšlienky spojené s každodennými úlohami: Ráno musím vyniesť smeti, zajtra musím zavolať XY, musím sa stretnúť s mamou, zaplatiť šek a podobne.

Winter však prišiel s novou relaxačnou technikou. Požiadal pilotov, aby si predstavili, že

počas príjemného jarného dňa ležíte v člne, ktorý sa jemne kolíše na vlnách krásneho jazera. Pozeráte sa na oblohu a biele oblaky. Nedovoľte, aby vás vyrušila iná myšlienka. Zamerajte sa na túto myšlienku a nehýbte sa. Držte sa tohto obrázku a užívajte si ho desať sekúnd.

Mal aj ďalšiu predstavu generujúcu spánok:

Predstavte si, že ležíte v obrovskej čiernej hodvábnej hojdacej sieti a obklopuje vás čierna temnota. Tento obrázok si tiež uchovajte v hlave na desať sekúnd.

Tretím trikom bolo opakovať si v duchu:

nemysli, nemysli, nemysli ...

A to je všetko. Ak je telo uvoľnené a myseľ sa môže vypnúť na 10 sekúnd, začína spánok. Bolo dôležité, aby piloti praktizovali túto metódu po dobu šiestich týždňov, po tom sa 96 percentám z nich podarilo zaspať po 120 sekundách.

Ak sa vám nedarí zaspať, môžete si to vyskúšať.

Súvisiace články