Zatiahnuté
10°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Britský výskumník odhaľuje tajomstvo pod ľadom Antarktídy
Zdielať na

Britský výskumník odhaľuje tajomstvo pod ľadom Antarktídy

Zdroj: FreePik

Bola Antarktída vždy jedným z najsuchších miest na planéte? Alebo bola domovom najvyspelejšej civilizácie na Zemi?

Antarktída je najväčšou púšťou na Zemi. Nejde o omyl, púšť je definovaná ako oblasť, kde ročný úhrn zrážok nepresahuje 250 milimetrov. Antarktída tomu dokonale zodpovedá, keďže na jej pobreží ročne spadne len 200 mm, ale vo vnútrozemí len 20 - 50 mm.

Rozloha Antarktídy je 14,2 milióna kilometrov štvorcových, čo prevyšuje rozlohu saharskej piesočnatej púšte, ktorá má „len“ 9,2 milióna kilometrov štvorcových. Nie vždy to však bolo tak a existuje veľa dôkazov, ktoré naznačujú, že južná ríša snehu a ľadu bola kedysi obývateľná.

Jedným z najznámejších zástancov tejto teórie je britský spisovateľ a výskumník Graham Hancock, ktorý je často obviňovaný z pseudovedy a nesprávnej interpretácie archeologických dôkazov. Je presvedčený, že na Zemi existovala vysoko rozvinutá civilizácia doby ľadovej, ktorú ukončila záhadná kataklizma. Ich vedomosti sa však nestratili, ale boli odovzdané egyptskej, mezopotámskej a stredoamerickej civilizácii.

Hancock sa domnieva, že veľká časť Antarktídy bola bez ľadu ešte pred 6 000 rokmi. Svedčí o tom zaujímavá mapa tureckého admirála Piriho Reisa zo 16. storočia, ktorá verne zobrazuje pobrežie Antarktídy, dnes pokryté ľadom a snehom.

Podľa autora stačí kopať dostatočne hlboko do antarktického ľadu, aby sme našli stopy vyspelej civilizácie. Napríklad 1 200 kilometrov dlhé pohorie Gamburčev je veľké ako Alpy, vysoké 2 700 metrov a pokryté 600 metrami snehu a ľadu. Ako vznikol takýto úžasný útvar?

Hancock je presvedčený, že v údoliach a jaskyniach tohto regiónu by sme určite našli stopy dávnej rozvinutej spoločnosti.

Ďalšie záhady o Antarktíde:

Súvisiace články