Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
František
4.10.2024
Vedci na dne jazera objavili záhadné kruhové útvary
Zdielať na

Vedci na dne jazera objavili záhadné kruhové útvary

Zdroj: FreePik

Do štruktúr, ktoré objavili zo vzduchu, vkladajú veľké nádeje.

Na dne jazera Michigan sa našlo približne 40 záhadných kruhových útvarov, ktoré objavili výskumníci NOAA (Národný úrad pre oceán a atmosféru). Tieto útvary s priemerom od 91 do 183 metrov sú s najväčšou pravdepodobnosťou závrty, ktoré sa nachádzajú asi 22,5 kilometra juhovýchodne od Sheboyganu v línii smerujúcej k Port Washingtonu.

Vznik závrtov súvisí s tzv. krasovou topografiou, kde sa vápenec alebo iné karbonátové horniny rozpúšťajú v kontakte s vodou. Vápencová vrstva pod Michiganským jazerom vysvetľuje vznik týchto útvarov, ale vedcov viac vzrušuje možnosť, že tieto priehlbiny môžu byť domovom zvláštnych foriem života, podobne ako podobné štruktúry v Huronskom jazere.

Zistilo sa napríklad, že závrty v Huronskom jazere obsahujú prostredie chudobné na kyslík a bohaté na síru, podobné podmienkam na Zemi pred 2,5 miliardami rokov. Vyvinuli sa tu jedinečné spoločenstvá mikroorganizmov, ktoré odrážajú rané formy života na Zemi. Tieto organizmy, vrátane sinice Phormidium autumnale, vykonávajú špeciálne metabolické procesy na výrobu organického uhlíka z oxidu uhličitého, pričom vytvárajú fialovú vrstvu na dne jazera.

Bližšie štúdium plytčín jazera Michigan nám môže pomôcť pochopiť, aké mikrobiálne formy života sa nachádzajú v týchto hlbokovodných prostrediach. Doterajšie zistenia výskumníkov naznačujú, že tieto útvary môžu byť podobné tým, ktoré sa nachádzajú v jazere Huron, takže je možné, že jazero Michigan je tiež domovom jedinečných organizmov, ktoré odrážajú raný život na Zemi. Tieto mikroorganizmy by mohli poskytnúť nové poznatky o dávnych ekosystémoch našej planéty a možno objavíme aj nové, doteraz neznáme druhy.

Ďalší výskum bude zameraný na lepšie pochopenie biologických a geologických procesov, ktoré prebiehajú v týchto závrtoch. Odborníci z GLERL (Great Lakes Environmental Research Laboratory) tvrdia, že štúdium priehlbín by nám mohlo pomôcť lepšie pochopiť rané životné podmienky na Zemi, keďže podmienky na dne jazera sú veľmi podobné tým, ktoré boli na našej planéte pred miliardami rokov.

Vedci v súčasnosti plánujú vykonať podrobnejšie analýzy DNA a zorganizovať ďalšie expedície, aby zistili, aké organizmy sa nachádzajú v sedimentoch Michiganského jazera. Vedci dúfajú, že sa im pritom podarí objasniť nielen záhady mikrobiálneho života, ale aj to, ako sa tieto organizmy prispôsobili extrémnym podmienkam na dne jazera.

Súvisiace články