Skoro jasno
16°
Bratislava
Ľuboslav, Ľuboslava
20.9.2024
Oheň na Zemi neexistoval miliardy rokov: Takto vznikol prvý plameň
Zdielať na

Oheň na Zemi neexistoval miliardy rokov: Takto vznikol prvý plameň

Zdroj: FreePik

Zem je v mnohých ohľadoch výnimočná planéta.

Zem je jediná planéta, o ktorej vieme, že na nej kedy vznikol oheň. Hoci Venuša, najhorúcejšia planéta slnečnej sústavy, má sopky, ktoré chrlia horúcu magmu, oheň sa na nej nikdy nevyskytol. Ani na Merkúre, ani na Jupiteri, ani na našej planéte, ani na žiadnej inej planéte.

Ani na našej planéte sa tento všetko ničiaci prvok nevyskytoval vždy: počas miliárd rokov histórie Zeme oheň nikdy nebol známy. Trvalo miliardy rokov, kým sa vytvorili podmienky pre vznik ohňa, a prví obyvatelia planéty žili vo svete bez ohňa dlhšie, než si dokážeme predstaviť. Sopky síce vytvárali „ohnivé fontány“ a z plynných sopečných erupcií sa mohol vyskytnúť zvláštny plameň, ale bolo to skôr vytláčanie magmy nahor a jej chrlenie ako skutočný oheň.

Približne pred 2,4 miliardami rokov bola zemská atmosféra pravdepodobne hustou metánovou hmlou, ktorá vznikla v dôsledku bakteriálneho života na planéte. Potom nastala Veľká kyslíková katastrofa, keď pradávne sinice začali vyrábať energiu zo slnečného svetla a pridávali do atmosféry kyslík. Tu sa v atmosfére začal prvýkrát hromadiť molekulárny kyslík, hoci stále nie v dostatočnej koncentrácii na to, aby mohlo dôjsť k spaľovaniu. Veľká oxidačná udalosť, niekedy nazývaná kyslíková katastrofa, pravdepodobne uvrhla Zem do celosvetového hlbokého mrazu, pretože tento kyslík destabilizoval metán, prečistil ho a zrútil skleníkový efekt. Zem sa stala chladnou a bez ohňa.

Náš prvý fosílny záznam o ohni pochádza z obdobia stredného ordoviku, teda o miliardy rokov neskôr. Z hľadiska ohňa je zaujímavý bod zloženia vzduchu. Ak je v ňom menej ako 13 percent kyslíka, rastlinný materiál nezhorí. Ak je vyšší ako 35 percent, horí tak dobre, že by lesy neboli schopné rásť a udržať sa.

V ordoviku, pred 470 miliónmi rokov, prvé suchozemské rastliny - machy a pečeňovky - produkovali viac kyslíka a nakoniec vytvorili dostatočnú koncentráciu na to, aby spôsobili požiar. Nakoniec, približne pred 420 miliónmi rokov, máme prvý fosílny dôkaz o ohni na Zemi, drevené uhlie nájdené v horninách z tohto obdobia. Keďže však hladina kyslíka stále divoko kolísala, prvé rozsiahle lesné požiare sa začali objavovať až pred približne 383 miliónmi rokov a v dnešnom svete sa objavenie žeravého plameňa niekde javí skôr ako katastrofa než ako zaujímavý jav.

Kliknite sem a pozrite si o tom zaujímavé video:

Súvisiace články