Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
V dobe ľadovej bolo na Zemi len 600 ľudí: Skoro sme vyhynuli
Zdielať na

V dobe ľadovej bolo na Zemi len 600 ľudí: Skoro sme vyhynuli

Zdroj: FreePik

Prežitie ľudstva na Zemi viackrát viselo na vlásku a žijeme v neustálom ohrození.

Ľudstvo sa neustále bojí vyhynutia, a nie bezdôvodne. Príkladom je osud dinosaurov: pred 66 miliónmi rokov spôsobila nečakaná prírodná katastrofa (dopad väčšieho asteroidu), že takmer zo dňa na deň zmizli z našej planéty.

Takáto kataklizma sa môže stať kedykoľvek a nie je náhoda, že NASA vynakladá veľa peňazí na identifikáciu potenciálne nebezpečných planét pre našu civilizáciu. V roku 2004 bola napríklad objavená 300 metrov dlhá planéta 99942 Apophis, o ktorej sa predpokladalo, že má 3-percentnú šancu zasiahnuť Zem. Našťastie sa odvtedy zistilo, že v roku 2036 prejde 29 450 kilometrov nad povrchom planéty, hoci je to stále desivá blízkosť.

Náš druh čelil v minulosti oveľa väčším nebezpečenstvám. Je takmer neuveriteľné, že pred približne 150 tisíc rokmi (počas poslednej doby ľadovej) mohlo na Zemi z doteraz neznámych príčin zostať len 600 - 1 000 ľudí. Nie je to nič výnimočné, genetické výskumy ukazujú, že pred 800 až 900 000 rokmi 98,7 percenta našich predkov zmizlo, zahynulo, ale aj vtedy sme dokázali prežiť.

Ak sa vrátime do obdobia pred 150 tisíc rokmi, boli to pravdepodobne oceány a moria, ktoré zachránili ľudstvo. Približne pred 195 tisíc rokmi sa mierne podnebie - s bohatými zdrojmi potravy - začalo meniť a situácia sa až do obdobia pred 123 tisíc rokmi len zhoršovala.

Náš druh prežil klimatickú katastrofu najmä vďaka tomu, že južné pobrežie Afriky a Stredozemné more udržiavali oceánske prúdy a Stredozemné more dostatočne teplé na to, aby sme mohli pokračovať v lovecko-zberačskom spôsobe života.

Takýto dopad by mali na Zem dopady asteroidov rôznych veľkostí:

Súvisiace články