Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Tento objav nájdený hlboko v mayských pyramídach prepíše históriu
Zdielať na

Tento objav nájdený hlboko v mayských pyramídach prepíše históriu

Zdroj: FreePik

O Mayoch toho vieme veľmi málo, a aj to, čo vieme, nie je isté.

Mayovia, jedna z najvýznamnejších kultúr Strednej Ameriky, zmizli takmer bez stopy, ich ríšu zarástla džungľa, aby na dlhé stáročia ukryla svoje stopy pred ľudstvom. Potom vedci objavili husto zarastené pyramídy, ktoré ohromili svet. Jedným z najvýznamnejších objavov bol Chichén Itzá, ktorý dodnes patrí k najnavštevovanejším miestam v Strednej Amerike.

Zničené mesto však ukrýva aj ďalšie ohromujúce tajomstvá.

V podzemí boli vykopané tajné jaskyne, v ktorých sa nachádza množstvo kostí spojených s mayskými rituálmi ľudských obetí. Vo svete však dlho panovala mylná predstava o tom, koho Mayovia pri svojich rituáloch obetovali. Nový objav však priniesol nové výsledky. Testy DNA odhalili, že obete mohli byť príbuzné a zahŕňali aj chlapcov, hoci predtým sa predpokladalo, že účastníkmi rituálov mohli byť mladé dievčatá.

Je tiež možné, že neskorších účastníkov rituálu si tak Mayovia vyberali vo dvojiciach.

Vedci preto na základe identifikácie a dôkladného štúdia novoobjavených nálezov dospeli k záveru, že s každým mayským rituálom mohol byť spojený osobitný profil, pričom pri každej udalosti boli v centre pozornosti ľudia rôzneho veku. Okruh účastníkov závisel od náboženskej príležitosti Mayov v danom období.

Výskumníci tiež pomocou testov DNA zistili, že vtedajšie obyvateľstvo a komunita žijúca v Tixcacaltuyube v súčasnosti majú rovnakú genetickú výbavu, takže v tejto oblasti, na polostrove Yucatán, je kontinuálna prítomnosť Mayov.

Takto vyzerá Chichén Itzá:

Súvisiace články