Jasno
21°
Bratislava
Adriána
26.6.2024
Vedci našli niečo na Uráne: Odhalené šokujúce tajomstvá
Zdielať na

Vedci našli niečo na Uráne: Odhalené šokujúce tajomstvá

Pozrite si tiež archívne video o ďalšej záhade NASA.

Tento objav nás približuje k pochopeniu našej Slnečnej sústavy.

Vedci sú šokovaní zistením, že pod modrým rúchom Uránu sa skrývajú hlbiny plné metánu. Tento nečakaný objav spochybňuje doterajšie predstavy o tejto vzdialenej planéte a vrhá nové svetlo na obrov Slnečnej sústavy.

Doterajšie výskumy sa domnievali, že Urán sa skladá prevažne z vodíka a hélia a s trochou metánu. Najnovšie štúdie však ukázali, že množstvo metánu je oveľa vyššie, než sa doteraz predpokladalo.

Prekvapením nie je len množstvo metánu, ale aj to, že tento plyn nie je plynný, ale zmrznutý ako hustý mliečny koktail. Tento zmrznutý metán sa skrýva v jadre planéty.

Tím výskumníkov analyzoval údaje zozbierané sondou Voyager 2 a dospel k tomuto prekvapivému objavu. Voyager 2 je zatiaľ jediná sonda, ktorá navštívila Urán v 80. rokoch minulého storočia. V tom čase si vedci mysleli, že planéta je celá z ľadu.

Vedci z NASA vytvorili státisíce modelov vnútra Uránu a dospeli k záveru, že modely bohatšie na metán lepšie zodpovedajú údajom o hmotnosti a veľkosti planéty. Tento objav by mohol spôsobiť prevrat v našom chápaní Uránu a naznačuje, že obrovské množstvo metánu zohralo kľúčovú úlohu pri formovaní planéty.

O Uráne, ktorý je od Zeme vzdialený 3 miliardy kilometrov, toho ešte veľa nevieme. Vedci teraz pracujú na lepšom pochopení prítomnosti metánu vo vnútri planéty a skúmajú, ako ovplyvňuje štruktúru a vývoj Uránu. Ďalšie štúdie by nám mohli pomôcť lepšie pochopiť obrie planéty Slnečnej sústavy, ako je Neptún, a poskytnúť poznatky o tom, ako sa planéty formujú.

Súvisiace články