Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Po polnoci v Amerike náhle vyšlo slnko: Ľudia boli úplne zmätení
Zdielať na

Po polnoci v Amerike náhle vyšlo slnko: Ľudia boli úplne zmätení

Pozrite si tiež archívne video o silnej slnečnej erupcii.

Carringtonova udalosť bola v roku 1859 len kuriozitou, ale dnes by na našej planéte spôsobila veľmi vážnu katastrofu.

Začiatkom septembra 1859 astronóm Richard Carrington skúmal slnečné škvrny v meste Redhill neďaleko Londýna, keď si všimol mimoriadne vyžarovanie svetla z našej centrálnej hviezdy. Vtedy ešte nevedel, že on a nezávisle od neho aj astronóm Richard Hodgson neskôr urobili historické záznamy o prvej zdokumentovanej slnečnej erupcii.

Táto erupcia bola monumentálna a v priebehu niekoľkých hodín spôsobila na Zemi extrémne magnetické poruchy. Polárna žiara bola taká jasná, že ľudia v Missouri mohli po polnoci čítať v takmer dennom svetle a zlatokopi v Skalnatých horách si mysleli, že Slnko vyšlo na úsvite, a pustili sa do práce pri príprave raňajok.

Podobné správy prichádzali z celého sveta, dokonca aj z Kuby a Panamy, kde sa pozorovala polárna žiara, iskrili telegrafy a niekoľko operátorov hlásilo, že ich pri práci zasiahol elektrický prúd. Keďže však počet elektrických zariadení bol v tom čase veľmi malý, spôsobené škody sa ani zďaleka nepribližovali dnešným.

ČO BY SA VŠAK STALO, KEBY SLNEČNÁ ERUPCIA S HODNOTAMI X190 UDRELA TERAZ? NAJBLIŽŠÍ PRÍKLAD BOL V ROKU 1989, KEĎ GEOMAGNETICKÁ BÚRKA DESAŤKRÁT SLABŠIA AKO SLNEČNÁ BÚRKA VYRADILA Z PREVÁDZKY KANADSKÚ PROVINCIU QUEBEC V PODSTATE ZA MINÚTU A POL. ERUPCIA SPÔSOBILA, ŽE ŠESŤ MILIÓNOV ĽUDÍ BOLO NIEKOĽKO HODÍN BEZ PRÚDU, VÁŽNE POŠKODILA ROZVODNÚ SIEŤ A OKREM INÉHO POŠKODILA TRANSFORMÁTOR V JADROVEJ ELEKTRÁRNI.

Podľa vedcov a astronómov by sa Carringtonova udalosť mohla opakovať každých 500 rokov a spôsobiť nenapraviteľné škody už dnes. Podľa štúdie britskej poisťovne Lloyd's of London z roku 2013 by len severoamerický energetický priemysel stálo 2 600 miliárd dolárov, ak by Zem zasiahla takáto silná slnečná erupcia.

Celosvetová sieť by zažila niekoľkoročné výpadky a faktický kolaps hospodárstva vrátane obchodu, bankovníctva, telekomunikácií, zdravotnej starostlivosti a zásobovania potravinami. Na dlhý čas by sme sa však mohli rozlúčiť aj s internetom, navigáciou a leteckou dopravou a niektoré satelitné siete by boli zničené.

A AKO VYZERÁ SLNEČNÁ ERUPCIA OČAMI NASA? NO, AJ MALÁ ERUPCIA TYPU M JE DOSŤ VEĽKOLEPÝ ÚKAZ:

Súvisiace články