Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Revolučný objav: Našli vedci dôkaz o mimozemskom živote?
Zdielať na

Revolučný objav: Našli vedci dôkaz o mimozemskom živote?

Pozrite si tiež archívne video o exoplanétach.

Tento objav by mohol dokázať existenciu mimozemského života.

Astronómovia sú možno o krok bližšie k dokázaniu existencie života mimo Zeme, pretože teraz objavili nie menej ako 85 možných planét mimo Slnečnej sústavy, na ktorých by sa potenciálne mohol nachádzať mimozemský život.

Vedci skúmajúci údaje NASA našli desiatky nových planét podobných veľkosti Jupitera, Saturna a Neptúna. Z 85 exoplanét, ktoré obiehajú okolo iných hviezd ako Slnko, sa na 60 z nich zistili aj teploty blízke teplotám našej Slnečnej sústavy.

Odborníci sa domnievajú, že toto podnebie by mohlo byť dostatočne chladné na to, aby sa v ňom udržal mimozemský život. Objav mimozemských planét sa uskutočnil na základe údajov z misie NASA TESS (Transitioning Exoplanet Survey Satellite).

Vedci zistili, že nové planéty sú oveľa chladnejšie ako väčšina planét objavených počas pôvodnej misie TESS, ktorá bola spustená v apríli 2018. Vďaka tomu sa domnievajú, že tieto planéty majú "obývateľnú zónu" - čo znamená, že exoplanéty sú dostatočne vzdialené od svojich hostiteľských hviezd, aby mali teplotu vhodnú na udržanie života.

Nová štúdia je súčasťou medzinárodnej spolupráce pod vedením doktorky Faith Hawthorn, výskumníčky z University of Warwick. Pomocou programu s názvom TESS sa Hawthornovej a jej kolegom podarilo pozorovať poklesy jasnosti hviezd, známe ako "drifty", spôsobené objektmi prechádzajúcimi pred nimi. To následne umožňuje vedcom identifikovať exoplanéty a určiť ich veľkosť.

Sonda sníma jasnosť týchto hviezd a meria, ako planéty prechádzajúce pred nimi znižujú ich jasnosť. Týmto spôsobom môžeme nájsť veľa planét. Dúfam, že náš výskum nám nepovie len o všetkých planétach v Mliečnej dráhe, ale aj o tom, ako vznikla naša vlastná slnečná sústava a prečo je Zem taká výnimočná.

- citoval The Mirror výskumníka.

Súvisiace články