Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nečakaný nález na 11 000 rokov starom pohrebisku v Turecku
Zdielať na

Nečakaný nález na 11 000 rokov starom pohrebisku v Turecku

Pozrite si tiež archívne video o pírsingoch a tetovaní v súčasnosti.

Neuveriteľný objav. Už pred tisíckami rokov sa ľudia v rôznych kultúrach zdobili, ale dôvod je prekvapujúci.

Na tureckých pláňach archeológovia odhalili staroveké nálezisko s názvom Boncuklu Tarla. Fascinujúci objav odkryl 11 000 rokov staré telesné šperky, ktoré ponúkajú pohľad na život a rituály raných neolitických spoločenstiev.

Sto šperkov pripomínajúcich náušnice nebolo len ozdobou, ale aj rituálom prechodu, ktorý symbolizoval príchod mladosti. Piercingy na tele boli tiež hmatateľným vyjadrením spoločenských hodnôt a osobnej identity, podobne ako sú dôvody na pírsing v súčasnosti. Mnohí ľudia sa prepichujú kvôli sebavyjadreniu, niektorí kvôli móde, iní kvôli rituálnemu pocitu bolesti.

Nálezy sú fascinujúce nielen svojím vekom, ale aj hlbokou symbolikou, ktorá sa za nimi skrýva. Vedci zistili, že starovekí ľudia mali prepracované techniky zdobenia a vyspelý symbolický svet vyjadrený prostredníctvom tela.

Ľudia sa zdobili už v dávnych dobách a túto prax možno nájsť po celom svete. Šperky nie sú len o kráse, ale používajú sa aj na označenie dôležitých udalostí v živote. Táto tradícia spája ľudí v minulosti, prítomnosti a budúcnosti.

Zdobili sa aj iné kultúry:

  • Starovekí Egypťania nosili amulety a korálky na ochranu a pre šťastie.
  • Číňania po stáročia nosili nefritové náramky a náhrdelníky ako symbol postavenia.
  • V západných kultúrach sú diamantové prstene symbolom manželstva a záväzku.

Výskum tiež zdôrazňuje dôležitosť zachovania nášho spoločného dedičstva. Vykopané predmety sú dôkazom našej minulosti.

Nosenie šperkov je dôležitou formou ľudskej identity a kultúrneho prejavu. Táto tradícia spája ľudí naprieč generáciami a kontinentmi.

Súvisiace články